Időjárás

Ivóvízhiány fenyeget Horvátország déli részén

Az országban már hosszabb ideje mérnek magas hőmérsékleteket, július végén 39 Celsius-fok is volt.

2022.08.03 15:39MTI

Horvátország déli részén ivóvízhiány alakulhat ki, mivel ez karsztos terület, és édesvíz-ellátottsága jobban függ a helyi csapadékmennyiségtől - figyelmeztetett a horvát hidrometeorológiai intézet (DHMZ), amiről a Vecernji List című horvát napilap számolt be szerdán.

Az országban már hosszabb ideje mérnek magas hőmérsékleteket, július végén 39 Celsius-fok is volt. A folyók vízállását jelentősen befolyásolta a csapadék szűkössége is az elmúlt hónapokban. Emiatt az Isztriai-félsziget kivételével a déli, dalmáciai területeken jelentősen leapadt a vízkészlet - közölte a DHMZ. A lakosság vízellátása szempontjából pedig különösen fontos a karsztvíz, kiváltképp a vízhiányos területeken.

A horvátországi folyók vízállása ugyan alacsonyabb a megszokottnál, de egyelőre nem érték el az abszolút minimumot. "A meteorológiai modellek alapján a következő héten nem várható olyan jelentős csapadék, amely javíthatna a jelenlegi hidrológiai helyzeten" - figyelmeztetett a DHMZ.

Mindezen okok miatt Isztria megyében már korlátozták a vízfogyasztást. Boris Miletic, a megye elöljárója július 18-án megtiltotta a közterületeken és a magánterületeken az ivóvízzel való öntözést, továbbá a piacok és halpiacok kivételével a közterületek vízzel való tisztítását. A strandokon nem működnek a zuhanyzók és az autómosóknak is be kellett zárniuk. Miletic továbbá hétfőn közölte, hogy vízkorlátozás még legalább egy hétig érvényben marad.

Az Adriai-tenger vízgyűjtő területeinek folyóin kívül a Fekete-tenger vízgyűjtő területeinek folyói folynak még át Horvátországon. Ezeknél a folyóknál valamivel jobb a helyzet. Ide tartozik a Duna és a Dráva, amelyeknek a vízállása kevésbé függ a helyi csapadéktól - magyarázta a DHMZ, hozzátéve, hogy ezeken a területeken egyelőre kisebb a valószínűsége a hidrológiai szélsőségek vagy minimumok előfordulásának.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.