Pusztító időjárás

Ezrek halhattak meg Németországban a nyári hőség miatt 2018 és 2020 között

A hőség csak ritkán kerül be a közvetlen halálokok közé.

2022.07.01 11:45MTI

Ezrek halhattak meg Németországban a nyári hőség következményei miatt 2018 és 2020 között - derült ki egy pénteken nyilvánosságra hozott friss tanulmányból.

A vizsgálatok kezdete, 1992 óta először fordult elő, hogy három egymást követő évben tapasztaltak jelentős többlethalálozást a hőség miatt - írták a Robert Koch Intézet, a szövetségi környezetvédelmi hivatal és a német meteorológiai szolgálat kutatói pénteken a Deutsches Ärzteblatt című orvosi szaklapban.

A magas hőmérséklet megterhelheti a keringési rendszert, és fokozhatja a fennálló megbetegedések - például légúti betegségek - súlyosságát.

Mivel a hőség csak ritkán kerül be a közvetlen halálokok közé, a kutatók statisztikai módszerekre hagyatkoztak elemzésük elkészítésekor.

A cikk szerint különösen sokan, körülbelül 8700-an veszíthették életüket a hőség miatt 2018 júniusában, júliusában és augusztusában. Ez volt a második legmelegebb nyár Németországban azóta, hogy 1881-ben elkezdték vezeti a hőmérsékleteket.

2019-ben 6900, míg 2020-ban 3700 ember életét követelhette a hőség. 2021-ben nem sikerült a magas hőmérséklettel összefüggő okokra visszavezethető többlethalálozást kimutatni.

1992 óta összességében enyhén csökkent a hőség miatti többlethalálozások száma Németországban - írták a kutatók. Ennek egyik oka a sikeres alkalmazkodás lehet - vélték.

Elképzelhető, hogy az emberek jobban figyelnek arra, hogy szellős ruházatot hordjanak, megfelelő mennyiségű folyadékot igyanak, vagy árnyékos, hűvös helyre húzódjanak a hőségben - jegyezték meg a szerzők.

Ennek ellenére a 2018 és 2020 közötti időszakra vonatkozó adatok azt mutatják, hogy "a hőség továbbra is komoly fenyegetést jelent a Németországban élő emberek egészségére" - húzták alá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.