Időjárás

Elképesztő: grépfrút nagyságú jég hullott Ausztráliában - videó

Az ilyen óriási jégdarabok rendkívül ritkák, csak különleges körülmények között fordulnak elő.

2021.10.20 13:26MTI

Rekordnagyságú, grépfrút méretű jég esett a héten Ausztrália keleti partvidékén, Queenslandben - közölte az ország meteorológiai szolgálata szerdán.

A vihar hétfőn csapott le Brisbane-től északra, rekordnagyságú, 16 centiméter átmérőjű jégdarabokkal, amelyek a videofelvételek szerint egy ipari terület épületeiben és kocsikban is kárt tettek.

A meteorológiai szolgálat közleménye szerint az ilyen óriási jégdarabok rendkívül ritkák, csak különleges körülmények között fordulnak elő. Queensland középső részén a nagyon hideg, száraz levegő keveredett a meleg, nedves légtömeggel. Amint a vihar kialakult, a légnyomás rendkívül instabillá vált, ez vezetett az extrém nagyságú jégdarabok kialakulásához.

Korábban egy 2020-as queenslandi viharban hullott jégeső tartotta a rekordot a jégdarabok nagyságával. A viharjelzés szerdán is érvényben volt Queensland egyes részein. A meteorológusok szerint az állam keleti régióiban ismét lecsaphatnak viharok.

Az utóbbi napokban szélsőséges időjárás sújtotta Ausztráliát, Új-Dél-Wales-ben a héten tornádó is pusztított.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.