Időjárás

Emelkednek az élelmiszerárak - újabb fagyok jönnek

A nagy sarkvidéki hidegbetörések új veszélyt jelentenek a globális élelmiszer-ellátási láncra Európában.

2021.04.07 11:34ma.hu

Igen szeszélyes idővel indult az április, nyárias meleg után négy nappal országos fagy és hó is volt a hegyekben. A hideghullámoknak pedig még nincs vége, egy újabb közeledik, így a héten további fagyos reggelekre kell felkészülni. Bár valamennyi csapadék érkezik a következő napokban, de nem lesz elég, az ország nagyobb részén egyre szárazabb a talaj felső rétege. A hideg miatt egyelőre várni kell a kukorica vetésével - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai elemzésében.

Szakértők szerint a szélsőséges időjárás árt a gyümölcsösöknek és a zöldségtermesztésnek is, amely kihatással lesz az élelmiszerellátási láncra is, így várhatóan az élelmiszerárak ismét emelkedni fognak.

Az elmúlt héten hétfőtől intenzív melegedés kezdődött, és kedden délutánra a Dunántúl nyugati felén már néhány fokkal 20 fok fölé emelkedett a hőmérséklet. A legmelegebb nap csütörtökön volt, ekkor országszerte 25 fok körül alakultak a maximumok. Csütörtökön estétől több hullámban egyre hidegebb levegő árasztotta el a Kárpát-medencét, napról napra hűlt a levegő, szombaton a Bükkben és a Mátrában néhány centiméteres hó esett. Hétfőre virradóra a hideg légtömeg nyugalomba jutott, és kiderült az ég, így gyakorlatilag országos fagy alakult ki. A hőmérséklet nagy területen hűlt -2 és -5 Celsius fok közé, de többfelé -5, -8 fok is előfordult. A múlt hét elején átvonult melegfrontból csak igen kevés eső esett, de az ország döntő részére a hét végi hideghullámok sem hoztak többet. Kivétel ez alól az északkeleti országrész, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben csütörtökön nyárisan heves zivatarok alakultak ki erős villámtevékenységgel, helyenként felhőszakadással. Tokaj térségében a lehullott csapadék rövid idő alatt a 80 mm-t is meghaladta jelentős károkat okozva. Az elmúlt tíz nap csapadékösszege az ország túlnyomó részén a 2 mm-t sem érte el, de az elmúlt 30 nap csapadékösszege is nagyon alacsony. Ebből adódóan a talajok felszín közeli rétege egyre szárazabb, míg északkeleten és a délnyugati határszélen nedvesek. Az 5 cm-en mért talajhőmérséklet erősen ingadozik: a múlt heti meleg időben országszerte 10 fok fölé emelkedett, míg a mai fagyok után jócskán ez alá esett.

Hatalmas károk Spanyolországban

Március 19-e és 21-e között a spanyol Lleida és Huesca csonthéjas gyümölcsös területein súlyos fagykár történt. A szakemberek szerint a terméshozam 30 százaléka veszett oda.

A márciusi napfénytartam 190 és 220 óra között alakult idén a műholdas mérések szerint, ez mintegy 25-50 órával meghaladja a szokásos értéket. Ez összhangban van a márciusi kevés csapadékkal és így a kevés felhővel.  

A talaj felső 20 cm-es rétegének nedvességtartalma a növények számára hozzáférhető víztartalom százalékában már az ország jelentős részén a kritikus 40%-os érték alatt van, de a legszárazabb észak-dunántúli és északnyugat-alföldi tájakon már a 30%-ot sem éri el. Ez már gondot okoz az őszi vetéseknek és a tavaszi kalászosok vetésénél is probléma. A középső és mélyebb talajrétegek még kellően nedvesek, ősszel és télen kellő mennyiségű csapadék hullott a talajok feltöltődéséhez.

Egy tanulmány, amely 28 európai ország mezőgazdasági termelését vizsgálta 1961 és 2018 között, megállapította, hogy az áradások, aszályok, hőhullámok és hidegbetörések gyakorisága jelentősen megnőtt a vizsgált időszakban. Míg az 1964 és 1990 közötti intervallumban még 2,2%-os termésveszteséget találtak, addig ez 1991 és 2015 között 7,3 százalékra nőtt, azaz 50 év alatt megháromszorozódott.

A leginkább a gabonafélék érintettek, azaz a szélsőséges időjárás nemcsak a zöldségeket és a gyümölcsöket érinti, hanem közvetetten a húst is.

Mindeközben Belgiumban

Az előttünk álló héten kezdetben hideg, változékony idő várható, péntektől érkezik majd melegebb levegő fölénk. Hétfő este azonban markáns hidegfront tör az országra helyenként viharossá fokozódó északnyugati széllel. Az erős északnyugati áramlással csütörtökig folyamatosan érkezik a hideg levegő utánpótlása, mely egyébként Európa nagy részét elárasztja. Eső, havas eső, hó is valószínű, főleg kedd délig, az ezt követő napokban inkább már csak elszórt záporok várhatók. Összességében 2 és 5 mm közötti csapadékmennyiség várható a héten, ez a kritikusan száraz területeken vajmi kevés. Így a talaj a hét végéig valószínűleg tovább fog száradni. Fagyveszély főleg szerda, csütörtök és péntek reggelre lesz, szinte az egész országban, elsősorban a kevésbé szeles részeken, völgyekben, száraz talajú területeken. A legalacsonyabb értékek -5 fok körül várhatók. Csak péntektől enyhül majd az idő, szombaton már csak a fagyzugokban valószínű fagy, és erősödik a nappali felmelegedés: a hét végén akár már 20 fok is lehet. Ezzel együtt egyelőre száraz marad az idő. A talajhőmérséklet 5 cm mélységben péntekig 5 fok körül valószínű, a hét végén melegszik majd a talaj.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció
Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.