Időjárás

Változik a meteorológiai szolgálat UV-figyelmeztetése

Mostantól regionális bontásban adják ki a figyelmeztetést, illetve a riasztást.

2021.04.02 06:30MTI

Változik az Országos Meteorológiai Szolgálat UV-sugárzás jelző rendszere: mostantól regionális bontásban adják ki a figyelmeztetést, illetve a riasztást.

A meteorológiai szolgálat csütörtökön a honlapján közölte, hogy április elsejétől az eddigiekhez képest jobb területi elosztásban, Magyarország hét statisztikai régiójára adják ki az UV-figyelmeztetést.

Korábban akkor adták ki az UV-figyelmeztetést, ha az előrejelzett UV index Magyarország területének legalább 50 százalékán elérte a 7,5 értéket vagy Magyarország két félterületének (Dunántúl és a Dunától keletre eső terület) bármelyikének 50 százalékán elérte a 7,5 értéket.

Mostantól Magyarország hét statisztikai régiójára (Nyugat-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Dél-Dunántúl, Pest és Budapest, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld) adják ki az UV-figyelmeztetést. Ha az előrejelzett UV-index egy adott régió területének legalább 50 százalékán eléri a 7-es értéket, akkor nagyon erős UV-sugárzásra adnak ki figyelmeztetést, ha pedig ez az érték eléri a 8-at, akkor extrém riasztást ad ki a meteorológiai szolgálat.

Az UV-index napi maximum előrejelzésének legmagasabb, legalacsonyabb és átlagos régiós értékeinek térképes megjelenítése továbbra is elérhető a www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b/orszagos_elorejelzes oldalon - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.