Időjárás

Kísértetet fotóztak Galyatetőn

A különös jelenséget a napokban Lucza Zsolt fotográfus kapta lencsevégre.

2020.10.24 16:50ma.hu

A brocken-hegyi kísértet a németországi Harz-hegységben lévő magaslatról kapta a nevét, állítólag ott figyelték meg legelőször. Nem csoda, mivel a hegy obszervatóriumában évente átlagban 300 ködös napot jegyeznek fel, a jelenséghez pedig szükség van ködre, vagy adott esetben, ha magasan vagyunk, egy felhőre, amire az árnyékunk rávetülhet.

A „kísértet” általában ilyenkor, ősszel, és legtöbbször magashegyekben csíphető el, amikor a nap alacsonyan van a láthatáron. Az árnyékunkat (vagy éppen egy nagyobb tárgy, épület árnyékát) szabályos kör alakú, szivárványszínű glória veszi körül, amely a nappal ellentétes, úgynevezett antiszoláris pont körül jelenik meg. A színes sávok magyarázata, hogy a köd vagy a felhő vízcseppjein a fehér fény összetevőire bomlik.

A jelenséghez több babona is kapcsolódik. A Turista magazin szerint aki a hegyek között hal meg, az a halála előtt meglátja a kísértetet, de azt is beszélik, hogy először megpillantani szerencsét jelent, másodszor veszélyre figyelmeztet, harmadjára pedig ismét jót jelez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.