Időjárás

14 fokos különbség kelet és nyugat között

A keleti országrészre már beült a hidegpárna, ködös, fagyos idő uralkodik, nyugaton viszont szeles, de kora tavasziasan enyhe az idő.

2020.01.11 15:27ma.hu

Óriási a kontraszt a keleti és nyugati területek között mind az időjárás jellegét, mind a hőmérséklet tekintetében. Jelenleg 14 fokos a különbség az ország leghidegebb és legmelegebb pontja között: Igalban 10 fokos a levegő, míg Ártándon -4 fokot mutat a hőmérő.

A két országrész időjárásában a szél a kulcstényező. Míg nyugaton a szeles idő átkeveri a légkört, addig a szélárnyékban lévő keleti megyékben stabil a légréteg, ami csapdába ejti a fagyos, nedves levegőt. Itt sűrű köd ülte meg a tájat, amiből csak a hegycsúcsok emelkednek ki.

Az Időkép Tokaji-hegyen elhelyezett webkamerája látványos felvételén jól látható, hogyan hullámzik a hideg, nedves légréteg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.