Csillagászat

Részleges holdfogyatkozás ma este!

Az esemény körülbelül kilenc órakor tetőzik, de már most is látható.

2020.01.10 18:32ma.hu

Részleges, úgynevezett penumbrális holdfogyatkozás tartja izgalomban a csillagászatot kedvelőket. A pénteken esti esemény, amely 9 órakor tetőzik, Magyarországról is megfigyelhető - már sötétedéstől. A jelenség hátterében az áll, hogy a Föld árnyékot vet a Holdra, de csak az árnyék külső, halványabb sávja takarja jó öreg kísérőnket.

A minap sem volt hiány látványos Hold-jelenségből. Csütörtök este fénygyűrű jelent meg az égitest körül, aminek az a tudományos magyarázata, hogy a fátyolfelhőzet jégkristályain törik meg a fény, amit a Hold a Napról ver vissza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.