Csillagászat

Látta már a Lappföld felett tündöklő északi fényt? - videó

Kilenc órán át ragyogott az ég.

2019.12.29 09:20ma.hu

Az észak-finnországi Lappföld égboltját karácsony előtt lepte el a csoda: az északi fény kilenc órán át nyújtott káprázatos látványt.

Ebben az időszakban nagyon kedvelt turistacélpont Lappföld, ugyanis csak néhány óráig tart a nappali fény. Ilyenkor a helyiek és a turisták tábortűz köré gyűlve csak csodálják a szemük előtt zajló "mozit".

Pedig a szépség mögött igen komoly harc van: az aurora borealis akkor keletkezik, amikor a napszél annyira felkavarja a magnetoszférát, hogy töltött részecskék hatolnak be a napszélből és a magnetoszférából a felső légkörbe, a Föld mágneses mezejének vonzására, ahol energiájuk egy részét átadják a légkörnek. A légkör összetevői emiatt ionizálódnak és gerjesztődnek, így fényt bocsátanak ki különböző színekben. Formáját az ionizálódott összetevők mozgása határozza meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.