Időjárás

Mindenki lefagyatt attól, amit a Balatonon látott - képek, videó

Légzuhatag csapott le 6 óra után Siófok-Szabadifürdőre, felhőszakadás, szélvihar és jégeső kísérte a zivatart.

2019.08.18 09:46ma.hu

A minap nem sokkal 6 óra után erős reflektivitást mutató zivatarcella alakult ki a Balaton keleti medencéje fölött, egészen pontosan Siófok-Szabadifürdő környékén. A hirtelen jött zivatart szélvihar, jégeső és felhőszakadás kísérte, nyomában víz öntötte el az utcákat, felborogatott székek és virágosládák hevertek mindenhol. Az Időkép Siófok-Szabadifürdőn elhelyezett eszköze rövid idő alatt közel 20 mm csapadékot mért.

A térségben ugyanis egy microburst ért földet. A microburst egy olyan légzuhatag, melynek térbeli kiterjedése nem haladja meg a 4 kilométert. Ilyenkor a zivatarfelhő magasabb régiójában felgyülemlő hideg levegő nagy sebességgel indul el a felszín felé. A földet érő hideg levegőbuborék aztán horizontális irányban szétterjed, ekkor rövid ideig viharos, olykor orkán erejű széllökéseket tapasztalhatunk, melyek jelentős károkat tudnak okozni egy kisebb területen belül - írta Facebook-oldalán a Szeretlek Balaton.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.