Időjárás

Özönvíz- és jégeső tarolta le az ország keleti felét a hétvégén

Özönvízszerű eső volt az ország keleti felében. Több helyen ellepte az utcákat a víz, megteltek a csatornák és az árkok. Berettyóújfaluban pár óra alatt több mint 50 mm csapadék esett, vagyis csaknem annyi, mint máskor egy hónap alatt. Kiskunfélegyházán pedig tubát, vagyis különleges légörvény vettek videóra. A következő napokban viszont fokozatosan visszatér a nyár.

2019.07.14 21:30ma.hu

Többfelé leszakadt az ég szombaton, a keleti országrészben rendszerbe szerveződtek a zivatarok. Jégesőből, felhőszakadásból nem volt hiány. Rendszerbe szerveződött zivatarok, jégeső, felhőszakadás és az átlagosnál hűvösebb, ezt nyújtotta nekünk az időjárás a hétvége első napján. Vasárnap is országszerte voltak viharokm, zivatarok.

Térségünk időjárását a nyugat, északnyugat felől érkező nedvesebb, labilisabb és kevésbé meleg légtömegek határozzák meg. A zivatarok kialakulását segítette elő a troposzféra több középső részén megjelenő örvényességi advekció. Eközben a talajon egy sekély ciklonális zóna alakult ki a keleti országrész fölött, ami körül konvergencia vonalak (összeáramlási vonalak) alakultak ki. A konvergencia és a középszintű örvényesség rendszerbe rendezte a zivatarokat, ennek köszönhetjük többek között a látványos peremfelhők kialakulását. Mivel az alapáramlás nem volt túl erős, és kellő mennyiségű nedvesség állt rendelkezésre, ezért a lomha mozgású zivatarok többfelé kiadós csapadékot hagytak maguk után. Több helyen 20-30 mm eső is lehullott rövid idő alatt, sőt Budapest XVIII. kerületében 47 mm esett le a késő délutáni felhőszakadás során.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.