Időjárás

Gigantikus viharra készülnek a Földközi-tenger térségében

A partmenti országokat tornádók is szabdalhatják.

2019.07.09 14:08ma.hu

Míg a világ szinte minden részén szélsőséges időjárás uralkodik, addig komoly vihar kitörésére számítanak a Po völgyétől kezdve az adriai partokon át egészen Horvátország nyugati részéig a keddi este és éjszaka folyamán. A szupercella intenzitása várhatóan nagyon magas lesz, jégeső, zivatar és tornádó vagy orkán erejű szél is kilátásban van.

Oroszország európai részén többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, ami változékonnyá teszi a térség időjárását. Arrafelé közepesen és erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő csapadék. A ciklon hidegfrontja az Azovi- és a Fekete-tengeren, illetve Balkán-félszigeten át Szlovéniáig húzódik, ami mentén néhol heves zivatarok is kialakulnak. A front előtt még 30 fok fölé melegszik fel a levegő, mögötte többnyire 20, 27 fokot mérnek, de Lengyelországban és a balti térségben csak 15, 18 fok van.
   
Ugyancsak felhősebb, csapadékosabb az idő Spanyolország északi részén és a Pireneusok északi oldalán, több helyről jelentettek 20-50 mm csapadékot.

Anticiklon és eseménytelen időjárás inkább csak a Földközi-tenger középső és keleti régióiban található, kontinensünkön itt van a legmelegebb, Görögországban 35, 39 fok között alakul csúcshőmérséklet.
   
Szerda estig a Kárpát-medence fölé kissé szárazabb és hűvösebb levegő érkezik, változóan felhős időre lehet számítani, zápor, zivatar csak kevés helyen alakulhat ki

A lengyelek már majdhogynem fáznak

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.