Időjárás

Magyarország felé tart a szaharai por

Szerencsésebb esetben narancssárga naplementét is eredményezhet.

2019.02.01 15:53ma.hu

A hétvégén, különösen vasárnap számíthatunk arra, hogy jelentősebb mennyiségű szaharai eredetű por érkezzen Magyarország fölé, és mosódjon ki a várható esővel együtt - összekoszolva ezzel az autók karosszériáját, ablakokat, illetve szerencsésebb esetben narancssárga naplementét is eredményezhet.

Amikor a dél, délnyugat felől érkező sivatagi por enyhe, nedves légtömeggel érkezik, saras esőt okoz, ugyanez téliesebb viszonyok között viszont vörösesre színezheti a hópelyheket, innen ered a "piros hó" kifejezés.

A jelenség viszont közel sem olyan ritka, mint amire a mondás utal - írja közösségi oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Péntek estig amúgy jobbára erősen felhős lesz az ég, de főként az északkeleti megyékben tartósan borult, párás maradhat az idő. Eleinte az Északi-középhegység és az Észak-Alföld tágabb környezetében valószínű havazás, havas eső, majd ott, illetve késő délutántól már nyugaton is eső várható. A délelőtti órákban néhol átmeneti ónos eső, fagyott eső nem kizárt. A déli, délkeleti szél egyre nagyobb területen megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között várható, de északkeleten pár fokkal hidegebb is lehet. Késő estére 0 és +8 fok közé hűl le a levegő.

Szombaton nem a piros hó érkezik?

Többnyire erősen felhős időre számíthatunk szombaton, átmeneti felszakadozások lehetnek. Szórványosan alakul ki eső, zápor. A délkeleti, déli szelet nagy területen erős lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul, de az Északi-középhegység térségében néhány fokkal gyengébb lesz a felmelegedés. Vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé várható eső, zápor, keleten csak délután. Vasárnap a délkeleti, majd az északira forduló szél élénk, helyenként erős lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 13 fok között alakul, sőt az Alföld keleti részén 14, 15 fok is lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.