Időjárás

Így mértek négy méternyi havat a szlovákok

Kontinensünk többi részén ciklonok és frontjaik alakítják az időjárást.

2019.01.12 16:43ma.hu

Írországtól délnyugatra, illetve a Vizcayai-öböltől nyugatra továbbra is markáns anticiklon figyelhető meg. Emiatt a nyugat-európai partvidéken a január közepéhez képest szokatlanul enyhe az idő; Skóciában 9, 10, Írországban 10, 11, Bretagne-ban szintén 10, 11 fokig emelkedik délutánra a hőmérséklet, és ugyancsak enyhe az idő a Benelux-államokban és az Ibériai-félszigeten. Emellett ugyancsak magasnyomás helyezkedik el Oroszország fölött, de ott lényegesen - körülbelül 20-25 fokkal - hidegebb van az előbb felsorolt területekhez képest. E két rendszer között többközéppontú ciklon helyezkedik el, amely északi, északnyugati áramlással több hullámban nedves levegőt szállít kontinensünk középső részei fölé. Havazás, havas eső, ónos eső, eső egyaránt előfordul, de jelentősebb csapadék inkább csak az Alpok északi oldalán, valamint egy mediterrán ciklonnak köszönhetően Görögországban hull. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását az említett ciklonális mező alakítja, több hullámban kell vegyes halmazállapotú csapadékra számítani.

A zord téli időjárás azonban nem veszi el a szlovákok jókedvét sem :)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.