időjárás

Elítéltek is takarították a havat Pozsonyban

Másodfokúra emelte a hóriasztást Pozsonyban kedd délután a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet. Egymást érték a közúti balesetek országszerte, de az időjárás a légi közlekedésben is fennakadásokat okozott.

2019.01.09 07:11ma.hu

Megközelítette a 20 centimétert a Pozsonyban kedden lehullott hóréteg vastagsága. A hőmérséklet pedig egész nap nem emelkedett fagypont fölé. A friss hótakaró miatt csúszóssá váltak az utak, ezért nemcsak a csúcsforgalom ideje alatt volt nehézkes a közlekedés a szlovák fővárosban.

Reggel több bekötőúton is nagy dugók alakultak ki a főváros irányában, 30-40 perccel megnőtt a menetidő. Több városi buszjáratot töröltek, ugyanis a hó miatt a járművek képtelenek voltak eljutni egyes helyekre.

A hó eltakarításába az Igazságügyi Palotában elhelyezett elítélteket is bevonták - tudósította az Inforádió.

A károlyfalui önkormányzat pedig önkéntesek segítségével kezdte el a hóeltakarítást. A munkában nemcsak a közmunkások, hanem az önkormányzati dolgozók is részt vettek. A közúti balesetek, koccanások egymást érték országszerte. A rendőrség több hegyi átjárót is lezárt a kamionforgalom előtt.

A havazás a vasúti tömegközlekedést érintette legkevésbé. Bár a Pozsony-Komárom szakaszon közlekedő vonatjárat jelentős, akár egyórás késéssel közlekedett, az ország többi részén a mozdonyvezetőknek sikerült megbirkózniuk a hóval.

Hóátfúvásokra, havazásra az egész országban, útjegesedésre főként Pozsony, Trencsén, Nyitra és Nagyszombat megyében kell számítani. A felsorolt régiókban akár 35 centiméter friss hó is hullhat. A rendőrség arra kéri a sofőröket, hogy az átlagosnál is körültekintőbben közlekedjenek.

Az időjárás nem kímélte a légi közlekedést sem: a pozsonyi repülőtérről Budapestre irányították át a Ryanair három járatát: a London-Stansted, a birminghami és a marrákesi repülőterekről érkező gépeket, de a Pozsonyból induló járatok is késéssel szálltak fel a délután folyamán. Szlovákiában az előttünk álló napokban magas fokú felmelegedés nem várható, szerda délutánig elsőfokú hóriasztás van érvényben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.