Aszály

Látni lehet a régi Ferenc József hidat a Szabadság híd alatt - képek

A híd közepénél érdemes óvatosan a vízbe nézni.

2018.10.26 04:15ma.hu

Mint ismeretes, tán soha nem volt még ilyen alacsony a Duna vízállása, aminek eredményeként egyre több minden kerül elő a folyóból. Több autó, két féltonnás amerikai légibomba, Érdnél több ezer pénzérme és fémtárgy került napfényre, amely valószínűleg egy XVIII. században elsüllyedt hajó rakománya lehetett, ahogy a Baranya megyében talált lehet is.

A mai Szabadság híd helyén álló hidat 1896. október 4-én adták át az uralkodó Ferenc József jelenlétében, aki maga verte be az utolsó szegecset a hídba, amelyen két évvel később a villamosközlekedés is elindult. A hidat 1945 januárjában végül a megszálló német hadsereg robbantotta fel Budapest ostroma idején. Az ostrom után egy ideig egy szovjetek által készített pontonhíd állt a híd romjain, amelyet a jégzajlás sodort el 1946 januárjában - írta róla a hvg.hu.

Végül az eredeti tervek alapján újragyártották a híd középső, felrobbantott szakaszát, és 1946. augusztus 20-án az elsőként újjáépített új hidat már Szabadság híd néven nyitották meg a forgalom előtt, és bár beleépítettek egyes, a Dunából kiemelt hídroncselemeket, a felrobbantott híd egyes részei azóta is a folyóban hevernek.

Ez az Index fotója


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.