Időjárás-jelentés

Július 27-én teljes holdfogyatkozás, itt a teljes program

Szemtanúi lehetünk megfelelő időjárás esetén a ritka eseménynek.

2018.07.26 00:48ma.hu

Holdkeltére, országrésztől függően 20:00 - 20:30 közt,égi kísérőnk már a félárnyékba lép, ám ennek látványát ekkor nem érzékeljük, a részleges fázissal kezdődik majd a fő műsorszám, ami a holdkelte körüli percekre esik.
Nézzük át a fogyatkozás időrendjét!
Részleges fázis kezdete: 20:24
Teljesség kezdete: 21:30
Teljesség közepe (ekkor van az árnyékkúp közepén a Hold): 22:21
Teljesség vége: 23:13
Részleges fázis vége (már 28-án) 00:22
Félárnyékos fázis vége: 01:28

A fogyatkozás megfigyelésére számos hazai helyszínen tartanak bemutatókat hivatásos- és amatőr csillagászok, ezek listáját a képen láthatjuk. A bemutatókat természetesen csak megfelelő időjárás esetén tudják megtartani. Mivel az előrejelzések szerint péntekre záporos-zivataros idő várható, azonban ezek helye nem kiszámítható, tájékozódjunk az aktuális helyzetről (pl. az időjárási műholdképen: https://en.sat24.com/en/hu) - tanácsolta az Égen - Földön - Föld alatt Facebook-oldal

Ha alkonyatkor még lesznek felhők, ezek részben fel fognak oszlani a kora este folyamán, így talán sokan megnézhetjük majd e csodás égi jelenséget!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.