Időjárás

Emberek égtek halálra Athén mellett az autópályán - képek, videó

Abszolút horror a görög főváros környékén.

2018.07.24 05:54ma.hu

Legalább 20 ember életét vesztette az Athén környékén hétfő délután óta tomboló futótüzekben - közölte egy görög kormányzati szóvivő.

A Reuters hírügynökség korábbi jelentése szerint legalább hét ember égett halálra az Athéntól nagyjából 30 kilométerre fekvő Mati település egyik autópályáján. Egy szemtanú legalább négy megégett holttestet látott az úton: egy embert egy kocsiban, egy másikat egy jármű alatt, két áldozatot pedig egy motorbiciklin ért utol a vég. A görög egészségügyi minisztérium további három halálos áldozatról számolt be.

A Reuters jelentése szerint a szerencsétlenül jártak Mati tengerpartjára igyekeztek a gyorsan terjedő tűzvész elől.

A görög parti őrség közlése szerint Rafina tengerparti városban is vannak halálos áldozatok, és legalább tíz, a lángok elől a tengerre kihajózott külföldi turistának nyoma veszett. A dpa német hírügynökség jelentése szerint a tüzek elérték a város központját, ami több száz embert kényszerített menekülésre a tengerpart irányába.

Az egészségügyi minisztérium előzetes információi szerint a görög főváros körüli tűzvészben 56 ember sérült meg, közülük 11-en súlyosan. Egy kormányzati szóvivő a sérültek számát 69-re tette, a görög tűzoltóság 90-re.

Athén sürgős nemzetközi segítséget kért az Európai Uniótól a futótüzek megfékezéséhez, elsősorban légi és szárazföldi eszközökre van szüksége. Egyelőre Ciprus ajánlotta fel segítségét, tűzoltókocsikat és személyzetet ígért Görögországnak.

A füstfelhő a napot is eltakarta

Az erdőtüzek miatt szükségállapotot hirdettek Görögország Attika régiójában. Hétfőn három helyen ütött ki tűz Athén környékén. Az első nagyobb tüzet a görög fővárostól 45 kilométerre nyugatra fekvő Geraneia-hegyen észlelték. A lángok terjedését segítette a 38 fokos hőhullám és a száraz idő. A tűz gyorsan terjedt a tengerparti Kineta üdülőváros irányába. Innen az embereket a haditengerészet hajóin menekítették ki a strandról. A tűz miatt az Athén és Korinthosz közötti autópálya forgalmát időlegesen le kellett állítani - írta az Index.

A tüzek miatt Athén felett hatalmas, szürkés-sárgás füstfelhő alakult ki, ami egy időre a napot is eltakarta. Az athéni repülőtéren hétfő délután a rossz látási viszonyok miatt néhány gép csak késéssel tudott landolni.

Egyelőre nem világos, mi okozta az Athén körüli tüzeket, ugyanakkor az utóbbi napokban 40 fok fölé emelkedett a hőség az ország középső részén, ami súlyos szárazsággal és erős szélmozgással párosult. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök azt mondta: nem zárható ki, hogy szándékos gyújtogatás okozta a tüzeket.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.