Időjárás

Nagyszabású esőcsinálásba kezd Kína

Minden idők legnagyobb időjárás-módosító kísérletére készülnek.

2018.05.10 18:29ma.hu

Több tízezer kohót készülnek a Tibeti-fennsíkra telepíteni, hogy ezek ezüst-jodid tartalmú füstje révén akár 10 milliárd köbméterrel is megnöveljék a fennsíkra leeső csapadékmennyiséget. A kohókat 5000 méteres magasságban helyezik el.

A Tibeti-fennsík északi része úgynevezett esőárnyékban van: a Himalája déli vonulatai elzárják az alacsony felhők útját, így ez a terület alig jut csapadékhoz. Az ezüst-jodidos füst viszont felszáll a légkörbe, az apró szemcsékre ráfagyó víz pedig tömegéből adódóan lehullik a felszínre.

Az esőcsináló kohókat egy számítógépes rendszer irányítja majd, mely az időjárási műholdak adataira támaszkodik. A rendszer akkor juttat majd ezüst-jodidot a légtérbe, mikor felhős az idő. 500 kísérleti kohó már a helyén van. Kína nem előszö kísérletezik időjárás-módosítással, ám ekkora területen még sosem próbálkoztak.

Szakértők szerint egy ennyire nagyszabású terv komoly problémákkal járhat. A felhőmagasítás következményeiről még nagyon keveset tudunk, arról nem is beszélve, hogy szinte megjósolhatatlan, hogy egy ilyen mérvű beavatkozás milyen hatással lesz az időjárásra.

A felhőmagasítás nyilvánvalóan nem a senmmiből csinál esőt, hanem olyan helyen készteti lehullásra a vizet, ahol magától nem esne le. Ez a nedvesség hiányozni fog a légkörből, így máshol csapadékhiány alakulhat ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.