Időjárás-jelentés

Jön a szaharai homok - videó

Belepi fél Európát, csak éppen a Kárpát-medencét kerüli ki...

2018.04.07 02:26ma.hu

A legfrissebb modell szerint szaharai homok érkezik Európába a következő napokban, amely során a kontinens nyugati részén - Spanyolország, Egyesült Királyság, Írország, Franciaország - valamint északi országaiban - Benelux államok, Németország, Dánia, Norvégia, Svédország, Balti államok) várható megjelenése a légkörben.

Szombaton délelőtt a Dunántúl felett is megnövekszik a felhőzet, jellemzően felhős lesz az ég. Délen, majd egyre inkább délnyugaton van elsősorban esélye esőknek is, északabbra szórványosan fordul elő szitálás. A déli óráktól élénkülő déli, délkeleti szél támad. Vékonyodik, szakadozik a felhőzet és egyre többfelé süt ki a nap is. Már csak elvétve fordul elő csapadék. Nyugaton még hűvös, keleten már ismét melegedő időre van kilátás.

Éjjel tovább csökken a felhőzet, többnyire csillagfényes lesz az ég. Hajnaltól, főként a Dunántúlon erősödő, de keletebbre is egyre élénkebb délkeleti szél támad.

Vasárnap napközben a középső és északnyugati országrészben erős (40-60 km/órás), másutt élénk lökésekkel kísért délkeleti szél fúj. Hirtelen melegedésre és sok napsütésre van kilátás. A szikrázó napsütés mellett csak kevés felhő jelenik meg az égen. Éjszaka is csak lassan, kissé mérséklődik a szél. Csillagfényes idő ígérkezik.

Hétfőn is a napsütésé lesz várhatóan a főszerep. Élénk déli, délkeleti szél sodor még enyhébb levegőt hazánk térségébe. Délután, este, délnyugat felől terjeszkedő nedvesebb levegő hatására helyenként előfordulhat záporeső, illetve zivatar. Északon, északkeleten nem valószínű csapadék.

Kedden is marad a déli áramlás, mérséklődik azonban a szél. A változó napsütés mellett elszórtan kialakuló záporokra, zivatarokra van kilátás. Csak pár fokot esik vissza a hőmérséklet.

Szerdán és csütörtökön is változóan napos, kellemes hőmérsékletű időre van kilátás mérsékelt, olykor élénkebb déli szél mellett. Mindkét nap számítani lehet azonban erős gomolyfelhősödésekre és helyi záporok kialakulására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.