Időjárás

Marad a meleg és egyre elviselhetetlenebb lesz

Vasárnaptól előreláthatólag legalább egy héten át fokozódó hőségre van kilátás, hőségriadókkal, na és persze heves zivatargócokkal.

2017.06.20 17:29ma.hu

Kedd éjjel kezdetben csillagfényes idő ígérkezik, a nyugati határszélen várható valamivel több felhő, estleg kisebb zápor. Hajnaltól északon, az Északi-középhegység térségében kipattanhat egy-egy csapadékgóc, zivatar sem kizárt. Másutt még nem valószínű csapadék - írja az eumet.hu előrejelzésében.

Szerdán egy gyenge hidegfront vonul át térségünk fölött, emiatt a napsütést időszakos felhősödések zavarhatják meg, és elszórtan záporokra, zivatarokra is számítani kell. Különösen északkeleten nagy az esélye viharos gócok előfordulásának, míg a Dunántúl keleti felén, illetve a középső országrészben alig várható csapadék. Többfelé megélénkül az északnyugati szél. Ennek ellenére nem igazán mérséklődik a hőmérséklet, sőt, délen még magasabbra emelkedik a korábbinál, csak a csapadék idején, helyén esik vissza kissé, általában marad a kánikula.

Csütörtökön ismét tartósan napos, erősen melegedő időjárás ígérkezik, említést érdemlő csapadék nélkül. Az éjszakai időszakban, északon már előfordulhat egy-egy zápor.

Pénteken fülledt időben különösen a déli országrészben lesz meleg. Észak felől viszont szélélénküléssel és elszórtan zivatarok kialakulásával újabb gyenge hidegfront érkezése valószínűsíthető a nap folyamán. Ismét főként északkeleten, illetve az esti órákban délnyugaton, délen várható helyi csapadék. Másutt valószínűbb a szárazság fokozódása.

Szombatra keleten, északkeleten kissé mérséklődik a hőség, de jelentős időjárás romlásra ezúttal nincs kilátás, marad a 30 fok körüli hőmérséklet. A Dunántúlon pedig folytatódik a fülledt hőség egy-egy helyi csapadékgóccal.

Vasárnaptól előreláthatólag legalább egy héten át fokozódó hőségre van kilátás, hőségriadókkal, de nagy légköri labilitással. Azaz elsősorban az esti, illetve hajnali időszakban előre nem meghatározható helyeken heves zivatargócok pattanhatnak ki.

Közlekedésmeteorológia

Szerdán a fülledt meleg, illetve a légköri labilitásból eredő feszültségnövekedés fokozza a balesetek kockázatát. A helyenként kialakuló záporoktól, zivataroktól átmenetileg romló látási viszonyok és közlekedési feltételek ugyancsak jelentős baleseti kockázatot jelentenek. Mindig az aktuális körülményeknek megfelelő utazási sebességet válasszanak!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.