Időjárás-jelentés

Egyre sűrűbb a köd

Csütörtöktől déli áramlással napról-napra egyre enyhébb levegő sodródik hazánk fölé.

2016.12.07 07:14ma.hu

Hajnalban ismét fagyra készülhetünk, sőt a tartósabban derült, északi területeken újból előfordulhat kemény fagy. Sűrűsödik, terjeszkedik a köd, melyben jellemző a zúzmaraképződés, illetve a kifagyó pára hószállingózást is okozhat.

Szerdán, főként a magasban kissé hidegebb levegő árasztja el térségünket, emiatt kisebb eséllyel, illetve kisebb foltokban marad meg tartósan a sűrű, szürke, fagyos ködfelhőzet, többfelé lehet bízni átmeneti, de erősen szűrt, derengő napsütésben. A hajnali órákban továbbra is erős faggyal kell számolni, majd napközben a naposabb tájakon kevéssel fagypont fölé melegszik, a ködfelhős területeken fagypont alatt marad a hőmérséklet.

Közlekedésmeteorológia

Szerdán is a fagyban síkossá váló útfelszín, illetve a ködös területeken elő-előforduló ködszitálás, deresedés, esetleg az útra hulló zúzmara okozhat balesetveszélyesebb helyzeteket - írja az eumet.hu.

Csütörtöktől déli áramlással napról-napra egyre enyhébb levegő sodródik hazánk fölé. Az ország északkeleti, keleti felén jelentősen, másutt kissé növekszik a ködhajlam, s ezzel együtt a tartósan ködös területek mérete. Helyenként szitálás, ónos szitálás, zúzmaraképződés is valószínű. Átmeneti, erősen szűrt, derengő napsütéses időszakokra az ország délnyugati, nyugati felén van nagyobb esély. Ezeken a helyeken jelentősen emelkedik a hőmérséklet, északkeleten azonban fagypont körül marad a legmelegebb órákban is.

Vasárnapig ez a kettősség megmaradhat hazánkban, erősödik a hőmérsékleti kontraszt a naposabb dunántúli, illetve a tartósan ködös, ködfelhős északkeleti tájak között. Gyengülnek az éjszakai fagyok. Komolyabb csapadékra nincs különösebb esély, viszont jelentősen megnő a légszennyezettség.

Hétfőn előreláthatólag érkezik egy hidegfront. Ennek erős szele várhatóan kisöpri a hazánkban „megült” ködöt, de csapadékot is hoz magával. Esőre, havas esőre, ónos esőre, a hegyekben némi havazásra is lehet készülni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.