Időjárás

Minden idők legmelegebb tavasza volt az északi féltekén

A meleg tavasz lehet a bevezető az emberiség eddigi legforróbb évéhez.

2016.06.15 11:22MTI

Globális melegrekordokat döntöttek a májusi hőmérsékletek, a NASA szerint az idei tavasz volt a legmelegebb tavasz az időjárási feljegyzések 1880-as kezdete óta.

Különösen az északi-sarki térségben volt a szokásosnál jóval melegebb, ami miatt a Jeges-tenger és a grönlandi jégtakaró szokatlanul korán kezdett el olvadni.

Alaszkában is a legmelegebb tavaszt jegyezték fel, Finnországban a májusi hőmérsékletek 3-5 Celsius-fokkal voltak magasabbak az átlagosnál.

Legutóbb Grönland fővárosában, Nuukban mértek 24,8 Celsius-fokot, ami abszolút júniusi rekord a térségben.

Ausztráliában szintén a legmelegebb őszt jegyezték fel, az átlaghőmérséklet 1,86 Celsius fokkal volt magasabb.

Az ötödik kontinens területének 53 százalékán az erős El Nino légköri jelenség okozta a szokatlan meleget, ami a térségbeli óceánok, tengerek vizének jelentős felmelegedését idézte elő és az ausztrál Nagy-korallzátonyon súlyos korallfehéredést okozott.

A szokatlanul meleg május szokatlanul heves esőzéseket okozott Európában és az Egyesült Államok déli körzeteiben.

“A klíma állapota aggodalomra ad okot” – hangoztatta David Carlson genfi klímakutató.

Az El Nino jelenség csak részben ad magyarázatot a hőmérséklet-növekedésre, ennél hangsúlyosabbak az emberi tevékenység által a légkörbe jutó üvegházhatású gázok – tette hozzá.

Az új adatok megerősítik az előrejelzéseket, hogy 2014 és 2015 után az idei év lesz a legforróbb az időjárási feljegyzések kezdete óta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.