Meteorológia

11 fok éjjel, 30 fok nappal: pokróc vs. napszemüveg

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

2016.05.27 15:31MTI

Időjárási helyzet Európában

Egyelőre többségben vannak az alacsonynyomású légköri képződmények Európa felett, azonban a jobbára elöregedő, megszűnő ciklonok térségében is viszonylag sokfelé süt a nap. Felhős idő a Brit-szigetek, Németország és Skandinávia térségében van, számottevő csapadékot viszont csak Stockholm vidékéről jelentettek. Kevés a felhő, vagy szinte zavartalan a napsütés Európa déli és középső területein, záporos csapadék csak a Kárpát-medence térségében és a Fekete-tenger tágabb környezetében fordul elő. A hőmérséklet a kontinensen többnyire és az ilyenkor szokásosnak megfelelően alakul. Hajnali fagyok már csak a Skandináv-félszigeten fordulnak elő, napközben pedig dél felé növekedve 15, 25, néhol 30 fok a jellemző. A Kelet-európai-síkság ettől kissé eltér, ott nagy területen 30, 31 fokig melegszik délután a levegő. Szombat estig a Kárpát-medence időjárását is anticiklonális hatások uralják, egyre melegebb, napos, és többnyire száraz időre számíthatunk.

Várható időjárás szombat estig

Pénteken sok napsütés lesz változó mennyiségű fátyolfelhőzettel, gomolyfelhő-képződéssel. Elsősorban az ország északi harmadán alakulhat ki helyenként rövid életű zápor, esetleg zivatar, nagyobb eséllyel a nap második felében. Estére a gomolyfelhők többnyire feloszlanak, a legtöbb helyen kiderül az ég. Szombaton is folytatódik a napos idő, több felhőre, helyenként záporokra, esetleg zivatarra az északkeleti országrészben és a hegyvidékeken, késő délutántól már délnyugaton is számíthatunk. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, de a Dunántúl nyugati részén mindkét nap lehetnek élénk széllökések. Átmeneti szélerősödés zivatarokban is előfordulhat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 11 és 16 fok között várható, szélcsendes helyeken ennél egy-két fokkal hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 26 és 30 fok között, néhol esetleg 30 fok felett alakul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.