Meteorológia

Kiadós májusi esőket kapunk a nyakunkba

A következő napokban, főként a hét második felében előreláthatólag bőven jut nekünk az "aranyat érő" csapadékból.

2016.05.10 16:00ma.hu

Május első harmadában a változékony, gyakran csapadékos időjárás hatására a Dunántúlon nőtt jelentősebb mértékben a felső talajrétegek nedvességtartalma. A keleti megyékben kevesebb esett, a Tiszántúlon, különösen a Nyírségben, sokfelé igen száraz maradt a föld. A következő napokban, főként a hét második felében előreláthatólag ezekre a területekre is bőven jut az "aranyat érő" májusi esőkből...

Egy nyugat felől fölénk helyeződő ciklon hatására az előrejelzések szerint sokfelé kiadós, az ország nagy részén 10, helyenként 20 mm-t is meghaladó csapadék várható. Ennek következtében az eleinte még szárazabb, keleti területeken is jelentősen csökken a talaj vízhiánya. A növényfejlődést gyorsítja a csapadékos időjárás, a szálas takarmányok betakarítását azonban nagyon megnehezíti, kockázatossá teszi, jó minőségű széna betakarításához szükséges, hosszabb száraz időszak az ország túlnyomó részén egyelőre nem lesz. Ugyanakkor jelentősebb lehűlés nem várható, ha átmenetileg mérséklődik is a nappali felmelegedés, éjszakai fagyok előreláthatólag még a „fagyosszentek” idején sem lesznek.

Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban a legfrissebb információkat érdemes honlapunkon nyomon követni, de szükséges esetben telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Belépés és regisztráció

ma.hu legfrissebb hírei:

top cikkek:

top fórum témák:

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.