Idétlen idők

Nálunk már tavasz van, máshol még havazik

Spanyolországban például havazással indult az április, Amerikában délen tornádók és özönvízszerű esők nehezítik a mindennapokat.

2016.04.02 10:25ma.hu
spanishnewstoday.com

Világszerte több országban is a szélsőséges időjárás okoz gondot. A mediterrán Spanyolországban például havazással indult az április, van, ahol félméteres a hóréteg, máshol már árvízzel küzdenek. És Amerikában sem igazi a tavasz: délen tornádók és özönvízszerű esők nehezítik a mindennapokat.

A M1 Híradó szerint nagy erőkkel takarítják a hókotrók az észak-spanyolországi hegyvidéki utakat. Az El Camino, vagyis a Szent Jakab zarándokút egyes szakaszait is több mint 15 centis hó borítja, sőt volt, ahol egy nap alatt csaknem félméternyi hó esett. Több városba mínuszokkal és hóval köszöntött be az április, és a havazás már a madridi hegyvidéket is elérte.

Mindeközben az észak-nyugati partvidék több városában hatalmas árvíz pusztított. Elárasztott pincéket, házakat, üzleteket hagyott maga után. Mintegy félszáz család háza vált lakhatatlanná.

Az Egyesült Államok több déli államát sem kímélte az ítéletidő: Oklahomán tornádók söpörtek végig, Tulsában házak tetejét tépte le a forgószél, Alabamában pedig a fákat gyökerestül csavarta ki a szél. Felsővezetékek szakadtak le, emiatt több településen áramkimaradások voltak. Kentuckyban szó szerint odébb tolta a házakat a tornádó, amelyet heves esőzés is kísért. Az iskolákat bezárták, az előrejelzés szerint itt is áradások várhatóak.

A texasi Odessaban a száraz időben helyenként több mint 20 méteres lángok csaptak a magasba, amelyek több tucat házat perzseltek fel. A helyszínre érkező tűzoltók munkáját az erős szél is nehezítette. A Pavlof-hegy, Alaszka egyik legaktívabb rétegvulkánja pedig több kilométer magasra lövelli ki az izzó lávát szombat hajnal óta. A hatalmas hamufelhő miatt a környéken korlátozni kellett a légi forgalmat.

SUV Nearly Slams Into Officer

A driver in a black SUV is about to remember why snowy roads and speed never mix.(h/t Colorado Department of Transportation)

Közzétette: The Weather Channel - 2016. április 1.

RAW: Tornado Sirens in Georgia

New video: Tornado sirens wail as storms rip through the South.

Közzétette: The Weather Channel - 2016. április 1.

Tornado in New Hope, Mississippi

This tornado was spotted Thursday evening in New Hope, Mississippi.

Közzétette: The Weather Channel - 2016. április 1.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.