Időjárás-jelentés

Március 15: nem látjuk a Napot a hófelhőktől

Várható időjárás az ország területén hétfő estig.

2016.03.14 16:43MTI

Időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk nagy részének időjárását egy hatalmas méretű magasnyomás határozza meg. Az anticiklon északkeleti területein sok a felhő, másutt a változó felhőzet mellett több órára kisüt a nap. Csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. Ugyanakkor kontinensünk északi tájain ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok alakítják az időjárást, arrafelé gyakran erősen felhős az ég, eső, havas eső, havazás egyaránt előfordul. Dél- és Kelet-Európa fölött sekély ciklonális mező található. Errefelé többnyire erősen felhős az ég, szórványosan fordul elő csapadék; északon havazik, délen az eső esik. Nyugat-Európában az ilyenkor megszokottnál hűvösebb van; a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 10 és 16 fok között alakul, de Németországban csak 2, 8 fokot mérnek. Másutt az átlagosnak megfelelő vagy kissé melegebb az idő; északon, északkeleten -3 és +8, délebbre 12 és 17 fok közé melegszik fel kora délutánra a levegő. Kedd estig a Kárpát-medence fölött az anticiklon peremén észak felől egy magassági hidegcsepp vonul át. Eleinte még száraz, majd egyre nedvesebb, hidegebb léghullámok érkeznek, kedden sokfelé várható csapadék.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Késő délutántól északkelet felől megnövekszik, éjszaka fokozatosan megvastagszik a felhőzet, és az ország északi felén már havas eső, havazás is várható. Kedden erősen felhős, borult lesz az ég, csak északnyugaton, nyugaton szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Eleinte sokfelé várható eső, havas eső, havazás, majd záporok, hózáporok valószínűek. A magasabban fekvő helyeken több centiméter hóréteg is kialakulhat. Kedden a Dunántúlon megerősödik az északi, északnyugati szél, a Dunától keletre csak néhol élénkül meg a keleti, délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 2 és 7 fok között valószínű.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.