Meteorológia

Az egész hónap időjárását meghatározhatja a mai nap

A márciusi ünnep után visszatér egy kicsit a tél, de a Franciska napjához köthető jóslat egyelőre megbízhatónak tűnik és legalább egy hétig biztosan kitart.

2016.03.09 10:53ma.hu

A márciusi ünnep után visszatér egy kicsit a tél, de a Franciska napjához köthető jóslat egyelőre megbízhatónak tűnik és legalább egy hétig biztosan kitart - írja a közmédia.

Hűvös idő, de szikrázó napsütés van Budapesten. Az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Időkép térképe szerint nemcsak a fővárosban süt a nap, hanem az ország nagy részén is.

Ez azért különösen fontos információ március 9-én, mert ma Franciska névnapja van. A népi időjóslás szerint, – a bácskai és a baranyai öregek úgy tartják - amilyen időjárás uralkodik ezen a napon, olyan idő vár ránk egész márciusban.

Ma jellemzően országos napsütés várható 8-14 fokkal. Felhőátvonulások zavarhatják a napsütést, de csapadékra estig sehol nem kell számítani. Az esti óráktól északkeleten lehetnek kisebb záporok.A következő napokban is hasonló idő lesz, a hőmérséklet nem változik jelentősen, nem lesz nagy lehűlés, de felmelegedés sem. Záporok ugyan itt-ott lehetnek, de nagy országos eső nem kell számítani.

A következő napok is szikrázó napsütéssel kecsegtetnek, így Franciska napjához köthető jóslat egyelőre megbízhatónak tűnik és legalább egy hétig biztosan kitart – mondta a hirado.hu-nak Fejős Ádám, az M1 meteorológusa.

Március 15 után visszatér picit a tél

Tíz nap múlva azonban hidegfront jön a Középtávú időjárás-előrejelzések Európai Központjának előrejelzése szerint. Az ünnepet követő időszakban visszaesik a hőmérséklet, így március közepén újra visszatér egy kicsit a tél, de nem kell attól tartani, hogy ez az időszak sokáig tart.

Hónap végén jöhet az igazi tavasz

Az előrejelzés szerint a március 21-el kezdődő héten felmelegedés várható, s ha optimistán tekintünk a jövőbe bízhatunk abban, hogy március vége már tartós tavaszt hozhat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.