Barkács

Így kell házilag tűztornádót csinálni - ki ne próbálják!

A látványossága miatt mutatjuk csak meg, mire képes az emberi találékonyság.

2016.03.03 09:11ma.hu

Mindössze jó pár darab ventillátorra és egy vasbödönre volt szüksége annak a fiatalembernek, aki barátai szórakoztatására házi tűztornádót állított elő.

Az egyszerűsége ellenére is igen látványos mutatvány meglehetősen veszélyes, egyáltalán nem ajánlott ilyesmivel kísérletezgetni.


Creating Fire Tornado Out of Fans

We don't recommend trying this at home, but these people were able to create their own firenado with some fans and a firepit.

Közzétette: The Weather Channel - 2016. március 2.

A tűztornádó jelenség csak különleges körülmények közt keletkezik. A légmozgások révén különféle hőmérsékletű légtömegek és a lángok találkozásakor alakul ki. Leggyakrabban nagy bozóttüzek felszálló légáramlataiból jön létre. Többnyire csak pár percig tart, és hasonlóan viselkedik, mint egy tornádó. Általában 15 méteres lángoszlopot eredményez, de léteznek feljegyzések extrém magasságokba felcsapó, akár másfél kilométeres példányokról is. Legemlékezetesebb az 1923-as Japán beli Great Kanto földrengés után keletkezett tűztornádó, ami 15 perc alatt 38 ezer embert ölt meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.