Időjárás-figyelmeztetés

Az egész országban sűrű ködre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az egész országra figyelmeztetést adott ki a tartós, sűrű köd veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2015.12.26 20:56MTI

A veszélyjelzésben azt írták: továbbra is sokfelé lehet ködre, korlátozott látótávolságra számítani. Napközben kissé kitisztul az idő, de napnyugta után ismét romlanak a látási viszonyok - tették hozzá.

Az előrejelzés szerint hosszabb-rövidebb napos időszakokra leginkább a Dunántúl délnyugati, nyugati csücskében lehet számítani. A borult, ködös területeken szitálás is bármikor előfordulhat. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 2 és plusz 3 Celsius-fok között várható. A legmagasabb hőmérséklet a borult tájakon plusz 3-6, míg a napos részeken 7-10 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában

A kontinens hőmérsékleti eloszlását leginkább a zonalitás jellemzi. A ciklonok jelenleg az 50-ik szélességi körtől északra vonulnak, szeles, csapadékos időt okozva. A Skandináv-hegyvidék torlasztó hatása miatt Norvégiában több helyen jelentős mennyiségű csapadék hullott, de az Egyesült Királyságban is mértek 15-20 mm feletti összegeket. Ugyanakkor Európa déli felén csapadékmentes az idő, hiszen a Földközi-tenger térségében nagy kiterjedésű magasnyomású zóna található. Szárazföldünk túlnyomó részén az átlagosnál melegebb van, napközben is 0 fok alatti hőmérséklet csupán a Kelet-európai-síkság északi peremén fordul elő. Ugyanakkor a Mediterráneumban és az Ibériai-félszigeten 20 fok körüli csúcsértékeket is mérnek. Vasárnap estig a Kárpát-medencében folytatódik a borult, rossz látási viszonyokkal jellemezhető időjárás.

Várható időjárás vasárnap estig

Az ország nagyobb részén folytatódik a többnyire borult, párás, helyenként tartósan ködös idő, de szombaton a Dunántúl jelentős részén és a Dél-Alföldön néhol átmenetileg derült, napos idő várható. Éjszaka azonban a derült tájakon is köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződésére számíthatunk, vasárnap már csupán a délnyugati, nyugati határ mentén van esély napsütésre. A borult, ködös területeken szitálás bármikor előfordulhat. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csak szombaton a Tiszántúlon élénkülhet meg a déli szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +3 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap a borult tájakon 3, 6, míg a napos részeken 7, 10 fok között valószínű.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.