Időjárás-előrejelzés

Nem lesz fehér a karácsony

Most már biztosnak látszik, hogy még legmagasabb hegyeinkben sem lesz fehér a karácsony, azaz sajnos idén sem számíthatunk hóra az ünnepek alatt.

2015.12.22 09:17ma.hu

A meteorológiai statisztikák alapján egyáltalán nem általános a fehér karácsony Magyarországon.

Ha csak a budapesti adatsorokat nézzük, akkor jó esetben is átlagosan minden harmadik karácsonykor van az ünnep legalább egyik napján mérhető hótakaró. Még rosszabb az arány, ha olyan karácsonyt keresünk, amikor az ünnep mindhárom napja havas, ugyanis erre átlagosan ötévente kerül sor. Ha még erősebb feltételeket szabunk a karácsonyi hótakarót illetően, és azt mondjuk, hogy az ünnep mindhárom napján Budapesten legalább 5 cm legyen a hóréteg vastagsága, akkor az elmúlt 100 évben Budapesten mindössze 15 ilyen alkalom volt.

A leghavasabb karácsonyt a fővárosiak 1935-ben élhették át, ugyanis abban az évben 30 cm-es hóréteggel indult az ünnep, és a végére is mindössze 5 cm-t olvadt a vastag hótakaró.

Mély, szánkózásra alkalmas hóban lehetett ünnepelni 1917-ben, 1927-ben, 1933-ban, 1963-ban, 1969-ben, 1970-ben és 1996-ban, amikor 10 cm-t meghaladó hó fedte be Budapestet.

Országos Meteorológiai Szolgálat


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.