Meteorológia

Idén elmaradhat a tél - azaz lesz, de nem olyan

Májusban és októberben még azt jósolták a kutatók, minden idők egyik legkeményebb tele vár ránk. Most revideálták nézeteiket.

2015.11.11 17:15ma.hu

Az utóbbi napokban áprilisi időjárás örvendeztet meg bennünket. A szokatlan enyheség még a szakértőket is meglepte - több melegrekord dőlt meg, Baranyában 24 fokot mértek. Novemberben.

Az amerikai országos óceán- és légköri hivatal, azaz a NOAA szerint idén elmarad a hószezon. Jelenlegi előrejelzésük szerint enyhe lesz a tél, sok széllel és csapadékkal.

Hótorlaszokra ne számítsunk - bár még bármi megtörténhet, hiszen az időjárást az utóbbi időszakban szinte csak napokra előre tudják megjósolni.

A fővárosi és az országos melegrekord is megdőlt szerdán

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a fővárosban mostanáig ezen a napon 1970-ben mérték a legmagasabb hőmérsékletet, akkor 19 fokig melegedett a levegő. Most városszerte melegebb volt ennél. Az új rekordot Újpesten rögzítették, ahol 20,1 fokot mértek.

Az országos november 11-i rekord mostanáig 22,5 fok volt, amelyet 1951-ben Ásotthalmon rögzítettek. Most ehhez képest több mint 1 fokkal magasabb hőmérsékletet is mértek, Nagykanizsán 23,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az előrejelzés szerint még csütörtökön is lehet számítani 20 fok körüli maximumokra. Csapadék sehol sem valószínű. Az északi országrészben viszont olykor megerősödhet a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 3-11 fok között alakul, a párás, ködös tájakon lesz a hidegebb. A legmagasabb hőmérséklet 16-21 fok között valószínű, a tartósabban ködös, párás területeken azonban csak 12-15 fok közé melegedhet fel a levegő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.