Meteorológia

Így jön felénk a havazás

Videón látható, hogy borítja be hozzávetőlegesen a hó a Kárpátokat és vidékét. Na ez húzódhat át mihozzánk.

2015.10.10 16:18ma.hu

Hozzávetőlegesen így válhat havassá a táj a Kárpátokban, illetve annak északkeleti peremvidékén - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat közösségi oldalán.

Hazánkban az Északi-középhegységben, főképpen a Mátra, Bükk magasabb pontjain alakulhat ki hóréteg. Itt várhatóan vasárnapról hétfőre virradó éjszaka vált át az eső havazásba, majd hétfőn a nap második felében nyugat felől már ebben a térségben is csökken a csapadék intenzitása.

 

Hozzávetőlegesen így válhat havassá a táj a Kárpátokban, illetve annak északkeleti peremvidékén. Hazánkban az Északi-köz...

Posted by Országos Meteorológiai Szolgálat on 2015. október 10.

Időjárási helyzet Európában

A Skandináv-félszigettől a Brit-szigetekig, illetve a Fekete-tenger térségéig anticiklon húzódik, a légköri képződmény utóbbi nyúlványa jelenleg Európa legnaposabb vidéke. A magasnyomástól északkeletre, az Urál előterében ciklon örvénylik, nagy területen havazik, és mivel a hideg levegő egyre nagyobb térséget hódít meg - sokfelé napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet -, a Kelet-európai-síkság mind nagyobb részén alakul ki összefüggő hótakaró. A Földközi-tenger középső medencéjében mediterrán ciklon mozog észak, északkelet felé, útja során kiadós esőzést, majd a Kárpátok északi és keleti részén, illetve hétfőn Lengyelország déli felén várhatóan síkvidéken is kiterjedt havazást okozva. Európa déli részén viszont egyelőre nyoma sincs a télies időnek, a csúcshőmérséklet többnyire 22 és 27 fok között alakul. A Kárpát-medencében folytatódik a borult idő, és éjszakától országos esőre kell számítani.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Borult lesz az ég. Dél felől egyre nagyobb területen elered az eső, az északkeleti határvidéket várhatóan a reggeli órákban éri el a csapadék. Vasárnap napközben további, országos esőre kell számítani, sokfelé jelentős csapadékra van kilátás, délen nagy területen 20 mm-t meghaladó mennyiség hullhat. A késő délutáni óráktól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Az északkeleti szél egyre többfelé megélénkül, estétől helyenként megerősödik, hajnaltól pedig elsősorban az Észak-Alföldön és a Nyugat-Dunántúlon viharos széllökésekre is számítani kell.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 7 és 12 fok között várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.