Időjárás-előrejelzés

Gyümölcsérlelő, késő nyári időnk lesz

Az utóbbi hetekben megtapasztalhattuk a Kárpát-medencében, hogy milyen is a forró égövi időjárás, illetve azt is, milyen az indiai monszun. Mi jön még?

2015.08.21 08:23ma.hu

Az augusztus első felét jellemző hőségnek, többfelé pusztító szárazságnak véget vető csapadékos időszakban az ország jelentős részén egyhavi, helyenként kéthavi átlagos mennyiségnél is több esett. Ennek megfelelően országszerte jelentősen mérséklődött, nem kis területen átmenetileg meg is szűnt a felső talajrétegek vízhiánya. Az ezt követő naposabb idő kedvez az érési folyamatoknak

Bár a korábbi szárazság visszafordíthatatlan károkat is okozott egyes növényeknél, többek között a kukorica, napraforgó állományokban, vagy a zöldégfélék között, a nehéz időszakot túlélő növények új erőre kaptak, a kedvezőbb vízellátottság az érési folyamatokat is segíti.

A talaj vízkészleteinek gyarapodása még a későbbi, őszi vetések szempontjából is igen szerencsés változás. Ugyanakkor a sok csapadék miatt átmenetileg a levegő nedvességtartalma is jelentősen megnőtt, ami az érésben lévő gyümölcsök, köztük a szőlő esetében gyorsíthatja egyes penészgombák, rothadás terjedését.

Az esős időszakot követő naposabb időjárás, illetve az előrejelzések szerint várható, néhány fokos melegedés mind a növényfejlődés, mind az aktuális munkák szempontjából kedvező.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.