Meteorológia

Teljesen megborul az időjárás

Augusztus közepére gyökeresen átalakult Közép- és Észak-Európa időjárási képe.

2015.08.18 15:05MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

Augusztus közepére gyökeresen átalakult Közép- és Észak-Európa időjárási képe. Az eddigi változékony, gyakran csapadékos időt Skandináviában zavartalan napsütés váltotta fel, mivel egy nagyméretű anticiklon épült ki arrafelé. Az északi államokban beköszöntött az igazi nyár: a hőmérséklet csúcsértéke kevéssel 20 fok felett alakul, sőt Norvégia egyes részein a magas hegyláncolat felől alábukó szél 26, 27 fokig melegítette fel a levegőt. Még ennél is melegebb van Dél-Európában, ahol ugyan az elmúlt napokban néhány fokot csökkent a hőmérséklet, de még így is nagy területen 30 fok körüli kánikula van, de Görögországban, és Spanyolország délkeleti tengerpartján helyenként 35, 36 fok is előfordul, és csak a Földközi-tenger nyugati medencéjéből jelentettek felhősebb időjárást. Ugyanakkor a két terület között a Norvég-tengertől Németországon át egészen a Kárpát-medencéig a ciklonális mezőben egy helyzetét alig változtató, hullámzó frontrendszer alakult ki. Hozzávetőlegesen a Hamburg-Prága-Budapest vonal mentén többfelé intenzíven esik az eső, a Kárpát-medencében pedig felhőszakadással kísért zivatarok is kialakultak. Az említett frontrendszeren egy ciklonközéppont erősödik meg az Alföld keleti részén, a szélmezőben egy markáns összeáramlás alakul ki, ami az Észak-Alföldet és az Északi-középhegységet újabb jelentős esővel öntözi.

OMSZ

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

A Tatabánya-Szeged vonaltól északkeletre szerda estig jellemzően borult marad az ég, legfeljebb Szabolcsban és Borsod egyes részein vékonyodhat el a nappali időszakban a felhőzet. Sokfelé várható eső, amelybe időszakosan intenzív záporok ágyazódnak be, sőt elsősorban kedden felhőszakadással kísért zivatarok is kialakulnak. Hozzávetőlegesen a Balassagyarmat-Nádudvar-Debrecen sávban területi átlagban is jelentős, 20-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat. Ugyanakkor az ország délnyugati felében egyre többfelé felszakadozik a felhőzet. Éjszaka ebben a térségben változóan felhős időre számíthatunk számottevő csapadék nélkül, hajnalban a szélcsendes körzetekben párássággal, a Nyugat-Dunántúlon foltokban köddel. Szerdán napközben az eleinte még kevésbé felhős délnyugati megyékben is egyre többfelé megnövekszik a felhőzet, délutántól már errefelé is előfordulhat kisebb eső, zápor.

Az északnyugati szél éjszakára mérséklődik, majd szerdán Szabolcsban a délkeleti, az Észak-Dunántúlon az északnyugati szél élénkül meg.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13, 18 fok között alakul, a Nyugat-Dunántúlon néhol ennél kissé hűvösebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán a Komárom-Szeged vonaltól északkeletre 18, 22, másutt 22, 27 fok között valószínű.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.