Időjárás-előrejelzés

Mennyi eső esik a következő napokban?

A következő napokban egy nyugat-délnyugat felől ránk helyeződő ciklon alakítja időjárásunkat. Ez a ciklon igen nedves levegőt szállít térségünkbe, emiatt egyre többfelé alakul ki csapadék az országban. Az ilyen típusú ciklonok várható csapadék mennyiségét nagyon bizonytalanul jelzik előre a modellek.

2015.08.16 06:18ma.hu

A fenti ábrán a 2015.08.15. 12 UTC és a 2015.08.17. 12 UTC (szombat 14 óra és hétfő 14 óra) közötti időpontra vonatkozó, 3 nagyfelbontású, korlátos tartományú modell (ALADIN, AROME, WRF - mindhármat az OMSZ számítógépén futtatjuk) és 3 kisebb felbontású, globális modell (DWD - német modell, GFS - amerikai modell, ECMWF - Európai Középtávú Időjárás Előrejelző Központ modellje) csapadék előrejelzéseit láthatjuk. Ezen előrejelzések alapján az északkeleti országrészben számíthatunk legkisebb eséllyel csapadékra, míg az ország többi részén sokfelé lehet zápor, zivatar, akár felhőszakadással és jégesővel kísérve.

Az ezt követő napokban kedden még az összes modell ad csapadékot az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint, majd a német és az amerikai modell csütörtöktől-szombatig egy újabb intenzív csapadékhullámot ad, ám az európai középtávú előrejelző modell már csak a tőlünk délre lévő államokba ad csapadékot. Ezt láthatjuk a következő ábrán, kiegészítve az ECMWF eps (ensemble prediction system - csoportos előrejelzési rendszer) előrejelzésének átlagával.

Három globális modell (ECMWF, GFS, DWD) és az ECMWF 51 eps tagjának átlagos csapadék összege a következő 1 héten

Az eps rendszer röviden úgy jellemezhető, hogy a kezdeti adatokra kis hibákat raknak, és ezekkel a hibákkal újra lefuttatják a modellt. Erre azért van szükség, mert a pontos időjárási helyzetet soha nem ismerjük, a mérőműszerek egymástól távol vannak, semmilyen műszer nem mér pontosan, így a légkör állapotát csak bizonyos hibával közelíthetjük, pontosan soha nem ismerhetjük, ezen kívül a légkör kaotikus rendszer, tehát pontos előrejelzés soha nem készíthető. Az eps-t a legegyszerűbb úgy elképzelni, hogy a mérések szerint a ciklon közepe Budapesten a Parlamentnél van, és 1000 hPa benne a nyomás - ez lenne az operatív futtatás, míg az eps tagokban a ciklon közepe nem a Parlamentnél, hanem Vecsésen vagy Szentendrén, esetleg Újpesten vagy Albertfalván van, és nem 1000 hPa benne a nyomás, hanem 999 vagy 1001 hPa. Ezekkel a kis hibákkal újra lefuttatjuk a modellt, és ha az így kijövő eredmény hasonlít az operatív futtatáshoz, akkor a légkör jól előrejelezhető, ha viszont jelentősen eltér, akkor a légkör nagyon kaotikus, az előrejelzés megbízhatatlan lesz.

A fenti ábrán az így készült 51 darab eps előrejelzés által adott átlagos, a minimális csapadékot adó előrejelzés, a maximális csapadékot adó előrejelzés, illetve az operatív előrejelzés csapadékösszege látható a következő egy hétben. Látható, hogy van olyan futás, amelyik az északkeleti országrészbe egyáltalán nem ad csapadékot, az 51 futás átlaga alapján 30-50 mm fog hullani, viszont van olyan futtatás is, amelyik országosan 70 mm feletti, néhol 150 mm feletti csapadékot ad!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tapasztalatai alapján az ilyen időjárási helyzetekben általában az 51 eps tag átlagánál kicsit több eső szokott hullani, de a csapadék helyének és mennyiségének bizonytalansága rendkívül nagy.

Mennyi eső esik a következő napokban?

A feltett kérdésre tehát a válasz, hogy a következő napokban sokfelé várható eső, de ennek a mennyiségét nagyon nehéz megbecsülni, azonban a csapadék összege nagy valószínűséggel az ország jelentős részén meghaladja a 20 mm-t, ami részben pótolhatja az elmúlt hetek forró, aszályos időjárása miatt kiszáradt földek, növények csapadék igényét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.