Idétlen idők

Átsepert az országon a szupercella - fotók!

Szélvihar, felhőszakadás, jégeső, folyamatos mennydörgés és intenzív villámlás - így nyargalt át rajtunk az éjjel a szupercella. Átmeneti szünet után nyugat felől egy következő csapadékrendszer érkezett hajnalban.

2015.05.14 05:51ma.hu

Szerda este hat óra körül, Sopron és Kőszeg magasságában érték el hazánkat a zivatarcellák, amik még Svájcban alakultak ki. A vihar miatt kora este már több dunántúli járásra másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat (OMSZ), míg Baranya, Bács-Kiskun, Heves, Nógrád, Somogy, Tolna és Pest megyében elsőfokú figyelmeztetés volt érvényben, ahogy Budapesten is, bár itt nem volt nagy szélvész és égzengés, bár villámcsapás érte az Országos Meteorológiai Szolgálat Kab-hegyi kameráját.

Villámcsapás érte a Kab-hegyi kamerát

Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldal


...de szerencsére túlélte! Elvileg...

Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldal


Kettévált a cella

Az Ausztria felől megérkezett szupercella a határ után kettévált, és úgy folytatta útját. A Sopron felé tartó cella végül veszített erejéből.

Sopronban ekkora volt a jégeső

Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldal, B.T. fotója


Ami végül 45 perc után nem hogy elállt, de ilyen szép szivárvánnyá "alakult"

Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldal, B.T. fotója


A másik cella ennél jóval erőteljesebben hasított tovább, Körmend felé menetelve jégesőkkel, heves villámlásokkal csapott le a vidékre, majd este kilenc körül Zalaegerszeg előtt, hogy felturbózott erővel támadjon, magába szippantotta a másik cellát is intenzív villámtevékenység, hatalmas lecsapók és fákat tépő szél kíséretében.

A vihar ez után fokozatosan tolódott keletre. Estére a Dunántúlra, éjféltájt a Duna vonaláig, reggelre a Tiszántúlra vonult át, helyenként akár 100 km/órás széllel, 2-3 centis jégdarabokkal és nagy mennyiségű csapadékkal. Az Időkép észlelője szerint Pornóapátiban szerda este heves jelenségeket figyeltek meg:

"Kifehéredett a föld, durva jégverés lehetett, porzott a föld tőle"

Forrás: Időkép.hu, MMariann


A Győr-Moson-Sopron megyei Soboron villám csapott egy házba, de szerencsére senki sem sérült meg, csak a ház elektromos rendszere ment tönkre. Kaposvárott csendes, meleg időről számolt be este 8 óra magasságában az OMSZ-nek egy megfigyelő, ám az este folyamán már lecsapott az istennyila, a külvárosban villám rongált meg egy családi házat. A kéménybe csapott a villám, a kéménydarabok a tetőre estek. Senki sem sérült meg. Zivatar volt Siófokon is:

Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldal

Az OMSZ egyik helyi önkéntes megfigyelője szerint a Váli -völgynek megint alig jutott az esőből: "A föld olyan mint a beton."

Pogányvár az este folyamán

Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldal


Átmeneti szünet után nyugat felől egy következő csapadékrendszer érkezett hajnalban Ausztria nyugati részén át

Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldal


Így vonult át a szupercella

Az OKF alapján ma.hu


Szegeden a vihar

Az ország nagy részén továbbra is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben

Mindenhol mérsékelték a korábban kiadott másodfokú riasztásokat, de az ország nagy részén továbbra is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: reggel északkeleten még több helyen valószínű zivatar, majd átmeneti stabilizálódás után az ország déli részén és északkeleten alakul ki jobb eséllyel ismét helyenként zivatar. Egy-egy hevesebb zivatarra is számítani lehet, amelyet 80 kilométer/óra feletti szél, jégeső, valamint jelentős mennyiségű csapadék kísérhet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Zala megyére a várható heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetést adott ki.

Pest megyében és a fővárosban csak a felhőszakadás veszélye miatt van érvényben elsőfokú figyelmeztetés, amely azt jelenti, hogy rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több eső hullhat le.

Az előrejelzés szerint a nap második felében elszórt jelleggel fordulnak elő záporok, zivatarok, de emellett már hosszabb időre kisüt a nap. A délutáni órákban elsősorban a Dél-Dunántúlon, valamint az Alföld északi részén fordulhat elő egy-egy hevesebb zivatar. Több helyen a zivataroktól függetlenül is megerősödhet a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20-26 Celsius-fok között valószínű, késő estére 14-19 fok közé hűl a levegő.

Katasztrófavédelem: nem okozott komolyabb károkat a szerda esti vihar

Nem okozott komolyabb károkat a szerda esti vihar az ország terület, a tűzoltóknak 30 esetben kellett beavatkozniuk - közölte Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője csütörtökön reggel az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint jellemzően kidőlt fák, letört faágak miatt hívták a tűzoltókat.

Dombóváron a szél egy fát döntött egy magasfeszültségű vezetékre, emiatt több mint 1200 fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás, a szakemberek a hajnali órákra helyreállították a szolgáltatást. Kaposváron és a Győr-Moson-Sopron megyei Sobor településen villám csapott egy-egy ottani családi házba, személyi sérülésről a katasztrófavédelem ügyeletére nem érkezett bejelentés - tájékoztatott a helyettes szóvivő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.