Fejreállt az időjárás

Melegebb és szárazabb volt az idei tél Ausztriában

A legmelegebbet, 21,7 Celsius-fokot január 10-én Grazban és a karintiai Obervellachban regisztrálták. A leghidegebb a 3437 méter magasan fekvő tiroli Brunnenkogelen volt, ott mínusz 25,7 fokot észleltek december 29-én.

2015.03.02 19:43MTI

Az osztrák Központi Meteorológiai és Geodinamikai Intézet (ZAMG) legfrissebb adatai szerint a hőmérséklet 1,8 fokkal volt magasabb az átlagnál és csaknem 40 százalékkal ritkábbak lettek a havas napok az ilyenkor megszokottnál.

A szokatlanul enyhe telet főleg a sík vidékeken tapasztalták, a hegyek között általában a megszokott hőmérsékletet és csapadékmennyiséget mérték. A legmelegebbet, 21,7 Celsius-fokot, az intézet január 10-én Grazban és a karintiai Obervellachban regisztrálta. A leghidegebb a 3437 méter magasan fekvő tiroli Brunnenkogelen volt, ott mínusz 25,7 fokot észleltek december 29-én.

A lakott településen mért legalacsonyabb hőmérséklet, mínusz 21,4 fok a 1100 méterrel a tengerszint felett fekvő tiroli Tannheimben fordult elő. Az éves átlaghoz képest Ausztria-szerte 10 százalékkal kevesebb csapadék hullott. Felső- és Alsó-Ausztriába, valamint az ország délkeleti felébe az átlagosnál 15 és 55 százalékkal kevesebb csapadék jutott, miközben Vorarlberg egyes részein és Burgenland déli felén 15 és 60 százalékkal több volt a csapadék a megszokottnál.

A meteorológiai intézet közlése szerint Bécsben 48, Innsbruckban 24 százalékkal kevesebb volt a havas nap. A fővárosban 17, a tiroli tartományi székhelyen 38 napon esett a hó. Bregenzben viszont 47 napon esett, így az átlaghoz képest 42 százalékkal sokasodtak a havas napok.

Országszerte decemberben és januárban a mért adatok csaknem 2,5 fokkal haladták meg az átlaghőmérsékletet, februárban 0,1 fok volt eltérés. Az intézet 248 éve regisztrálja az évszak adatait, az idei téli szezon a nyolcadik legmelegebb a sorban. A meteorológiai tél szombaton ért véget, a csillagászati tél március 20-áig tart.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.