Belvíz

Csökkent az elöntött terület nagyság az Alsó-Tisza vidékén

Az elöntések csökkenése a kedvező időjárási körülmények mellett a szivattyúzásnak és más belvízvédelmi intézkedéseknek köszönhető.

2015.02.17 10:41MTI

Több ezer hektárral, 43 500 hektárra csökkent az elöntött terület nagysága az Alsó-Tisza vidékén, ebből 24 350 hektár vetés vagy szántó - tájékoztatott Kádár Mihály védelemvezető-helyettes kedden.

A szakember közölte, a legnagyobb az elöntött terület Csongrád megyében, ahol 32 850 hektár van víz alatt.

Az elöntések csökkenése a kedvező időjárási körülmények mellett a szivattyúzásnak és más belvízvédelmi intézkedéseknek köszönhető. Ez a folyamat azonban a talaj telítettsége miatt lassú lesz, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását.

A nyolc belvízvédelmi szakaszon összesen 71 szivattyútelep üzemel, mintegy harmaduk egész nap, az egy nap alatt a főgyűjtőkbe átemelt víz mennyisége mintegy 1,2 millió köbméter volt - tudatta a védelemvezető-helyettes.

A védekezésben az igazgatóság 272 munkatársa vesz részt, folyamatosan ellenőrzik a védműveket, eltávolítják az uszadékot a csatornákból, a gépészek biztosítják a szivattyútelepek folyamatos működését.

Az igazgatósághoz érkezett adatok szerint tizenhárom településen másod-, öt településen pedig elsőfokú belvízvédelmi készültség van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.