Téves, túlzós

Európai modellt okolnak az amerikai időjósok

Az amerikai országos meteorológiai szolgálat (NWS) szakértői jórészt azért tévedtek az északkeleti államokba betörő téli vihar útvonalának és hatásának kiszámításakor, mert a saját rendszerük helyett inkább egy európai előrejelzési modellben bíztak.

2015.01.28 08:20MTI
Fotó: archív

A Európai Középtávú Előrejelző Központ (ECMRF) numerikus modelljét alkalmazva a szakemberek előzetesen arra következtettek, hogy a vihar a legnagyobb csapást New York Cityre foga mérni. Ehelyett a "történelminek" ígért havazás a metropolistól mintegy 80-160 kilométerre keletre, az óceánba zúdult. Az európai számítógépes modell, amely az egyike annak a négy szimulációs rendszernek, amelyet a keleti parti időjárás-előrejelzésben használnak, korábban - például 2012-ben a Sandy hurrikán útvonalának kiszámításakor - jobb teljesítményt nyújtott az amerikainál.

Ez utóbbit, a Globális Előrejelzési Rendszert (GFS) a közelmúltban korszerűsítették. A GFS - helyesen - ezúttal azt jelezte előre, hogy a vihar a tengeren, és nem New Yorkban fog lesújtani.

Az ECMRF modellje viszont nem tévedett a hóvihar általános jellemzőinek előrejelzésében és abban, hogy a hó vastagsága Long Island, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts és Maine egyes területein meg fogja közelíteni a 90 centimétert, valamint hogy a szél sebessége eléri és meghaladja az óránkénti 80 kilométert.

A meteorológusok önkritikája és az őket ért bírálatok szerint az előrejelzésekben nem csak egy modellre kellett volna támaszkodni, több forgatókönyvet kellett volna felvázolni, és nem kellett volna megszédülni a potenciális történelmi rekordok bűvöletétől. Szakértők ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy az időjárás-előrejelzés sok előre nem kalkulálható tényező által befolyásolt, nem egzakt tudomány, és hogy jobb a közelgő természeti csapásokat túl-, mint alábecsülni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.