Időjárás-előrejelzés

Most már tényleg itt a tél - 10 centis is lehet a hó!

A péntek éjjeli esőt egyre nagyobb területen havas eső, majd havazás váltja fel, és a hétvégén több helyen számíthatunk hótakaró kialakulására. A havazás sokfelé viharos erejű széllel érkezik.

2015.01.24 05:32ma.hu

Péntek estétől kezdődően egy mediterrán ciklon hátoldalán a dunántúli tájakat hideg levegő árasztja el, de a keleti tájakon még szombaton is enyhe levegő alakítja az időjárást. Pénteken késő estétől nyugat felől az esőt havas eső, havazás váltja fel. Szombat estére síkvidéken a havazás és az eső határa nagyjából a Duna vonaláig ér el. A megmaradó hó mennyiségében meglehetősen nagy a bizonytalanság. Nehezíti a becslést, hogy nem egyértelmű a halmazállapot váltás időpontja, és a kezdetben sokfelé pozitív hőmérsékletű talajon a hó jelentős része nem marad meg. A Dunántúl magasabban fekvő részein viszont már akár péntek éjszakától elkezdhet hízni a hóréteg. A Bakonyban szombat éjfélig helyenként akár 10 cm-t elérő hótakaró is kialakulhat. Ráadásul a gyakran erős, időnként viharos északi szél hordhatja is a havat, és hóátfuvások alakulhatnak ki.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Csapadékhullás esetén várható halmazállapot 2015.01.24. szombat 12 UTC-kor. Kék: hó, Zöld: eső (ALADIN modell)

Országos Meteorológiai Szolgálat

A szombaton késő este várható legerősebb széllökések 2015.01.24. szombat 21 UTC-kor. A Bakony térségében akár 70 km/órát elérő széllökések is előfordulhatnak. (AROME modell)

Csapadék

Országos Meteorológiai Szolgálat


Időjárási helyzet Európában

Országos Meteorológiai Szolgálat

Európa nyugati partvidéke mentén és a szárazföld északkeleti harmadán magasnyomás alakítja az időjárást. Délnyugaton döntően napos marad az idő, Spanyolország déli felén 15 fok fölé is felmelegszik a levegő. Az északkeleti anticiklonban azonban sok a felhő, és hideg is van; Finnországban és az Ural előterében sokfelé -15 fok alatt marad a maximum-hőmérséklet. A Földközi-tenger középső medencéje felett ugyanakkor ciklon örvénylik. Áramlási rendszerében enyhe levegő érkezik a Balkán-félsziget és az Égei-tenger térsége fölé, az utóbbi tájakon nem ritka a 17, 18 fokos csúcshőmérséklet sem. A ciklon hátoldalán az Alpok fölé már több fokkal hidegebb levegő áramlik, és a hideg levegő szombaton a Kárpát-medence nyugati felét is eléri. Csapadékos idő valószínű; keleten esővel, nyugaton vegyes halmazállapotú csapadékkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.