Időjárás

Csehországban a tavalyi év volt a legmelegebb

A tavalyi év volt a legmelegebb Csehországban az átlagos hőmérséklet rendszeres mérésének bevezetése, 1960 óta.

2015.01.16 20:30MTI
freedigitalphotos.net/adam

A Cseh Hidrometeorológiai Társaság honlapján közzétett adatok szerint tavaly a napi átlaghőmérséklet 9,4 Celsius fok volt Csehországban, ami két fokkal több, mint az 1961-1990 közötti három évtized átlaga.

Eddig 2000 és 2007 volt a két legmelegebb év, de 2014 9,4 Celsius fokos átlaghőmérséklete 0,3 fokkal meghaladta az eddigi rekordot.

A 148 csehországi meteorológiai állomásból tavaly 134-ben mértek melegrekordot. Néhány meteorológiai állomás már több mint egy évszázada működik, de legtöbbjüket 30-40 éve helyezték üzembe.

Tavaly mindössze két hónap - a május és az augusztus - volt hidegebb, mint a hosszú távú átlaghőmérséklet az adott hónapokban.

A meteorológusok megállapították, hogy a korábbi havi átlaghőmérsékletektől egyre gyakoribb és nagyobb az eltérés. A tavalyi március átlaghőmérséklete 6,1 Celsius fok például 3,7 fokkal volt magasabb, mint a korábbi átlag. Korábban ilyen meleg csak 1961 és 1990 márciusában volt.

Ami a csapadékot illeti a tavalyi év Csehországban megfelelt a hosszú távú átlagnak. Egy négyzetméterre átlagban 674 milliméternyi csapadék hullott, ami mindössze 0,3 százalékkal kevesebb a korábbi évtizedek átlagánál. A legnedvesebb hónap a május volt, amikor 114 milliméter csapadék esett négyzetméterenként, ez mintegy 50 százalékkal több, mint a sokéves átlag.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.