Meteorológia

Őszi anziksz az időjárásban: keleten 26 fok, nyugaton 10

Az európai légköri helyzet és a magyarországi előrejelzések vasárnap estig:

2014.11.08 15:20MTI

Az időjárási helyzet Európában

Ciklonok teszik változatossá Európa időjárását. Nagyméretű ciklon örvénylik Északnyugat-Európa felett, amelynek áramlási rendszerében viszonylag enyhe, nedves levegő halad az óceán felől a Brit-szigetek fölé; a gyakran változó felhőzetből eső, zápor alakul ki, és 12, 14 fokig emelkedik a hőmérséklet. Intenzív örvény található Dél-Olaszország térségében, amely ott szeles, csapadékos időt okoz, 20 fok körüli maximum-hőmérséklettel. Középpontjával a Balti-ősföld térségében lévő ciklon frontjai lényegesen eltérő tulajdonságú légtömegeket választanak el; míg a Balkán-félszigeten, Romániában 26 fokig is felmelegszik a levegő, addig a ciklon hátoldalán - Németországban már a legtöbb helyen 10 fok alatt marad a délutáni hőmérséklet, és a front mentén mindenütt sok a felhő. Anticiklonális hatások érvényesülnek viszont a Pireneusi-félszigeten, a többnyire napos időben a déli területeken még 25 fok közelébe melegszik fel a levegő. Északkeleten is magasnyomás található, de ott már téli a hideg. Vasárnap estig a Kárpát-medence időjárását a közelünkben húzódó, fokozatosan gyengülő front határozza meg.

Várható időjárás vasárnap estig:

Többnyire erősen felhős lesz az ég, majd vasárnap dél felől vékonyodik, helyenként tartósabban csökken a felhőzet. Vasárnap reggelig szórványosan várható kisebb eső, zápor. Többfelé párás lesz a levegő, éjszaka foltokban sűrű köd is képződik. A Dunántúlon szombaton élénk lesz az északi, északnyugati szél, majd többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7 és 12 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 13 és 18 fok között valószínű.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.