Időjárás-jelentés

Északnyugaton lesz hűvös a hétfő - huszonhét fokkal...

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

2014.08.10 12:46MTI
Forrás: youtube.com

Az időjárási helyzet Európában

Az Atlanti-óceán fölött nagy kiterjedésű, többközéppontú ciklon örvénylik, amelynek hullámzó frontrendszere határozza meg a kontinens északnyugati tájainak időjárását. Arrafelé gyakran változik a felhőzet, főként a Brit-szigeteken és a szárazföld nyugati partvidéke mentén esik többfelé az eső. Sekély ciklon helyezkedik el északkeleten is; a jellemzően erősen felhős vagy borult ég mellett több helyről jelentenek csapadékot. Ugyanakkor Közép- és Dél-Európában továbbra is a leszálló légmozgások vagy helyi hatások érvényesülnek. A napsütés mellett helyenként több a felhő, és zápor, zivatar is előfordul a térségben. A fentebb említett ciklon előoldalán meleg levegő áramlik a déli és a keleti területek fölé; ott a délutáni órákra jobbára 27 és 35 fok közé melegszik fel a levegő, sőt az Ibériai-félszigeten 36, 39 fokot is mérnek. A felhősebb, csapadékosabb tájakon pedig többnyire 17 és 26 fok között változik a csúcshőmérséklet.

A Kárpát-medencét hétfőn hullámzó frontrendszer érinti, de folytatódik a meleg, nyári idő.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Vasárnap a legtöbb felhő az ország középső tájain lesz, nagyobb számban ott fordulnak elő záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadással, esetleg jégesővel. Az esti óráktól fokozatosan mindenütt megszűnik a csapadék, és a felhőzet kelet felé helyeződik, miközben vékonyodik, szakadozik. Reggelre már alapvetően derült lesz az ég. Hétfőn a napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. A déli, kora délutáni óráktól a nyugati és az északi megyékben szórványosan fordulnak elő záporok, zivatarok. Helyenként továbbra is kialakul felhőszakadás, jégeső. A déli szél hétfőn egyre nagyobb területen északnyugatira, északira fordul, az Észak-Dunántúlon megerősödik. Zivatar környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 27 és 34 fok között valószínű, északnyugaton lesz a hűvösebb.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.