Balatoni nyár

Jól működik a balatoni viharjelzés?

Kiderült, hányan fulladtak a Balatonba az elmúlt években a viharjelző-rendszer hiányossága miatt. 31 stabil és 15 mobil viharjelző állomás szolgálja az üdülőövezet biztonságát.

2014.07.08 17:05MTI
Forrás: Wikipedia

Elmaradt vagy későn érkező viharjelzés miatt az elmúlt években senki sem vesztette életét a Balatonban - mondta a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője kedden Siófokon abból az alkalomból, hogy nyolcvan éve kezdődött meg a viharjelzés a tónál.

Horváth László arról beszélt, hogy a Balatonon, Közép-Európa legnagyobb, csaknem 600 négyzetkilométeres vízfelületén és a partjainál 300 ezren vannak egy-egy nyári hétvégén, egy évben pedig hárommillióan fordulnak meg. Ennyi emberrel kell betartatni a viharjelzések idején életbe lépő szabályokat, hogy elkerüljék a baleseteket. A pontos meteorológiai előrejelzés fontos záloga a hatékony vízirendészeti munkának. Az elmúlt huszonöt évben hatezer embert, idén eddig 41 embert mentettek ki a Balatonból a vízi rendőrök - tette hozzá.

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke elmondta: a balatoni viharjelző rendszert nyolcvan évvel ezelőtt súlyos tragédiák után hozták létre, azóta folyamatosan fejlesztették, miközben a legfontosabb feladat továbbra is az maradt, hogy az előrejelzések a biztonságot szolgálják az üdülőövezetben.

Szólt arról, hogy kezdetben 15 riasztóállomás alkotta a rendszert, viharágyúkkal és árbocra felhúzható piros jelzőkosarakkal. Ma már 31 stabil és 15 mobil viharjelző állomás szolgálja az üdülőövezet biztonságát.

Az ünnepségen V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára köszönetet mondott a meteorológusoknak, a vízi rendőröknek, a katasztrófavédőknek és az együttműködésében részt vevő civil szervezeteknek.

Az évforduló alkalmából a meteorológiai szolgálat ünnepi rendezvényt tartott a siófoki obszervatóriumban, megkoszorúzták a balatoni viharjelzést nyolcvan éve elindító Hille Alfréd katonameteorológus emléktábláját.

Az elmúlt években mintegy 300 millió forintot fordított a katasztrófavédelem az ország viharjelző-rendszereinek rekonstrukcióira, a források többsége a Balatonhoz került.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.