Még három embert keresnek

Újabb holttestre bukkantak a Mount Everesten

Hegymászók szerint a tragédiát jéglavina, nem pedig a gyakrabban előforduló hólavina okozta. Lakóház méretű jégtömbök szakadtak le.

2014.04.20 08:39MTI
Forrás: youtube.com

Újabb, már a tizenharmadik holttestre leltek a mentőalakulatok szombaton a Mount Everest hó- és jégrétege alatt, ahol pénteken lavina sodorta el serpa hegyi vezetők egy csoportját. Még három embert keresnek, és a kutatók gyorsan dolgoznak, az időjárás viszonyok romlásától tartva - közölte vasárnap Maddhu Szunan Burlakoti, a nepáli kormány hegymászási ügyekkel foglalkozó részlegének a vezetője.

A munkát nehezíti a frissen hullott hó. Egy másik nepáli illetékes néhány órával később közölte: befejezik a keresést, mert nem tudták megállapítani, hol lehetnek a holttestek, s a hóban nehéz lenne a nyomukra bukkanni.

A pénteki katasztrófát kilenc ember élte túl. A hegymászók megegyeztek, hogy négy napra felfüggesztik a csúcstámadásokat a világ legmagasabb, 8848 méteres hegyén, amelyről több expedíció is levonul.

A lavina mintegy 5800 méteres magasságban zúdult le a helyiek által Csomolungmának nevezett hegy nepáli oldalán, azon a területen, amelyet "pattogatottkukorica-földnek" (popcorn field) hívnak, a Kumbu gleccserhez vezető részen.

Bár viszonylag alacsonyan fekszik, a hegymászók szerint ez az az egyik legveszélyesebb része a Mount Everestnek. Hegymászók szerint a tragédiát jéglavina, nem pedig a gyakrabban előforduló hólavina okozta. Lakóház méretű jégtömbök szakadtak le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.