Akár fagyhat is éjszaka

Hűvös tavaszi nap lesz a holnapi

Fotó: freedigitalphotos.net/Serge Bertasius

Észak- és Közép-Európa felett markáns magassági teknő, a talaj közelében pedig a hozzá tartozó nagy kiterjedésű ciklonális mező alakítja az időjárást. Emiatt térben és időben is gyakran változik a felhőzet, és több helyen fordul elő eső, záporeső, Skandináviában és a magasabb tájakon hózáporok is kialakulnak. Ugyanakkor a Brit-szigetek feletti középponttal anticiklon helyezkedik el. A leszálló légmozgásnak köszönhetően a szárazföld nyugati tájain általában napos, csendes, eseménytelen az idő, csupán a magasnyomás peremén - főként az Ibériai-félszigeten - több a felhő, de számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A hőmérséklet csúcsértéke hozzávetőleg a kontinens északi felén jellemzően 5 és 14 fok között alakul. Dél felé haladva nagyrészt 15, 24 fokot mérnek. A legmelegebb a Mediterráneum nyugati részében van, ahol a délutáni órákban nem ritka a 25, 28 fok sem. A Kárpát-medence időjárását szerda estig a fentebb említett magassági teknő határozza meg.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:
--------------------------------------------------

Az erőteljes gomolyfelhő-képződésből eleinte nagyobb eséllyel a Dunántúlon és az északkeleti, keleti megyékben alakulnak ki záporok, az utóbbi tájakon zivatarok is. Az intenzívebb záporokat jég-, illetve hódara kíséri. Éjszaka átmenetileg egyre többfelé kiderül az ég. Szerdán a napsütés mellett hozzávetőleg a Szécsény-Budapest-Pécs vonalban képződik több gomolyfelhő, és főként arrafelé számíthatunk záporokra, egy-egy zivatarra. Ugyanakkor az Alföld fölé zártabb, réteges felhőzet is sodródik, amelyből a délkeleti, keleti határ közelében alakulhat ki néhol gyenge eső. Az északnyugati, szerdán az északira, északkeletire forduló szél nagy területen megerősödik, a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti határ közelében olykor viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0, +6 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben ennél néhány fokkal hidegebb időre van kilátás.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 11, 16 fok között várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.