Időjárás

Hosszú telet jósolt a pennsylvaniai mormota

Rossz hírt osztott meg rajongóival vasárnap Punxsutawney Phil: további hat hétnyi zord telet jósolt a híres pennysylvaniai mormota, amely a közhiedelem szerint képes előre jelezni a tél végét.

2014.02.02 16:26MTI
Fotó: National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) Facebook-oldal

A fáma úgy tartja, ha a punxsutawney-i mormota, Phil meglátja az árnyékát február 2-án, a tél még legalább másfél hónapig fog tartani. Ha azonban nem lát árnyékot, korai tavasz várható.

Vasárnap több ezernyi érdeklődő várta a pennsylvaniai településen, hogy előbújjon vackából a mormota. A gondozói szerint idén hosszú telet jósolt.

A kisvárosban 1887 óta folyik a meteorológiai mormotajóslás, amelynek főszereplője a település környékén élő mormotacsalád egy példánya. A mormoták prognózisáról már többször kimutatták, hogy csupán 40 százalékos pontossággal találja el a tél végét.

Tavaly vádat is emelt Punxsutawney Phil ellen az ohiói Bulter megye ügyésze, amiért tévesen jósolt korai tavaszt.

A mormotajóslatot az Idétlen időkig című 1993-ban bemutatott vígjáték tette még népszerűbbé. A produkcióban Bill Murray televíziós riportert alakított, aki a mormotanapra érkezik Punxsutawney-ba, hogy szokás szerint tudósítsa a nagy eseményt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.