A szőlő most mélynyugalmi állapotban van

Szereti a jó borokat? Akkor van egy rossz hírünk

Komoly károkat okozhat a borászatoknak a meleg tél. Kiderült, mennyivel kevesebb termésre számíthatunk.

2014.01.16 13:15MTI

Komoly károkat okozhat a borászatoknak a meleg tél, a Balaton mellett évek óta nem készítettek jégbort, s erre az idén is kevés az esély, mondta Varga Bálint, a Varga Pincészet vezetője beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján Badacsonyörsön.

Hozzátette, nyolc-tíz napon belül eldől, mi lesz a szőlővel, de az enyhe tél 25-30 százalékos termeléskiesést is okozhat.

Kifejtette, a pincészetnél még két hektáron van jégbornak való szőlő, ami csaknem mind kárba veszhet.

Varga Bálint elmondta, a szőlő most mélynyugalmi állapotban van, ekkor képes a növény a legnagyobb hidegeket is elviselni. Egy-két héten belül azonban a szőlő átállhat kényszernyugalmi állapotra, s ha tovább tart a meleg idő és a talaj tovább melegszik, akkor beindulhat a szőlőben a nedvkeringés, sőt, a rügyek is kifakadhatnak. Ekkor egy hirtelen érkező erős fagy óriási károkat okozhat - fejtette ki Varga Bálint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.