Túlnyomóan napos idő gomolyfelhőkkel

Időjárás a hétvégéig

Folytatódik az ősz, vagy visszatér a kánikula?

2013.08.29 15:16MTI

Az időjárási helyzet Európában: Európában markáns légköri frontok mára virradóan csak a Brit-szigetek térségben és a Balti-tengertől keletre voltak analizálhatók. Az Atlanti-óceántól a Német-lengyel-alföldön át a Kelet-európai-síkságig anticiklonális hatások dominálnak, ezért onnan - bár nagy kiterjedésű erősen felhős területek is vannak - jelentős csapadékról nem érkezik jelentés. A magasnyomástól délre sekély ciklon mozog lassan kelet felé, immár a Kárpát-medence keleti részén, illetve a Fekete-tenger térségében okozva csapadékos időjárást. A Földközi-tenger medencéjében továbbra is a napsütésé a főszerep, emellett záporok, zivatarok ott is kialakulnak. Arrafelé a csúcshőmérséklet többnyire 27, 33 fok között változik, sőt a Balkán-félsziget déli részén és Törökországban 35 fok fölötti értéket is mérnek. Északabbra 17, 25 fok a jellemző, ennél gyengébb nappali felmelegedés csupán a Skandináv-félsziget egy részén figyelhető meg.

A Kárpát-medence fölé egyre szárazabb levegő áramlik, pénteken már országszerte sok napsütésre számíthatunk.

Várható időjárás hazánban péntek estig: Csütörtökön a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén túlnyomóan napos idő várható gomolyfelhőkkel, keletebbre erősen és közepesen felhős időszakok váltakoznak. A nyugati országrész kivételével elszórtan fordulhat elő zápor, néhol zivatar. Éjszaka keleten is csökken a felhőzet, ugyanakkor a középső tájakon átmenetileg több lehet a felhő, és helyenként záporeső is kialakulhat. Pénteken többnyire gyengén felhős időre számíthatunk sok napsütéssel, csak néhol valószínű záporeső. Az északias szelet többfelé élénk, csütörtökön északnyugaton és északkeleten helyenként erős lökések kísérik, illetve zivatar idején is lehet szélerősödés. Hajnalra elvétve ködfolt képződhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 14 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 24, 25 fok körül várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.